Tudomány

2022.12.26. 16:59

Szkafandert húzott a diákokra a virológus

T. B.

Szkafander segítségével ismerkedett szinte testközelből a tudományos kutatásokkal a Dráva Völgye Technikum és Gimnázium diákjainak egy csoportja. 
Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója beszélt nekik a biológiai fegyverként is számontartott vírusokról és a velük kapcsolatos kutatásokról. A magyar virológus, a PTE rektorhelyettese szorgalmazza, hogy az utánpótlás-nevelés érdekében több középiskolát is megajándékozzanak egy-egy már a laboratóriumi munkából kiöregedett védőruházattal. Ezzel lehetőséget nyitnak arra, hogy a labor tevékenységéről is tájékoztatást adjanak. Nem titkolt céljuk, hogy minél több tehetséges fiatalt nyerjenek meg a kutatómunkának. 
A Barcsra került szkafander éppen egy volt DVK-s diáké, Földes Fannié volt. A diákok rövid tájékoztatást kaptak a biológiai biztonság, a patogének fogalmáról. Megismertették velük a laboratóriumi fokozatokat. Arról is beszéltek nekik, miért meghatározóan fontos a víruskutatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában