Fásítás

2023.01.31. 09:01

Az idén is zöldülhetnek a somogyi falvak, városok

Újra lehet regisztrálni a településfásítási programra, Somogyból eddig 25 város, község csatlakozott az országos kezdeményezéshez.

Harsányi Miklós

– Az Agrárminisztérium által elindított Településfásítási Program fontos része az Országfásítási Programnak, amely lehetőséget nyújt a kistelepülések zöldítésére, népszerűsíti az erdősítési támogatásokat – derült ki a szaktárca tájékoztatójából. – Mindezzel hozzájárul a kormány céljához, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területének aránya. A program előző két ütemében több mint 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültettek már el, melyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 1,5 milliárd forint támogatást biztosított.

Azt is közölték, hogy a programban való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Így a harmadik ütemben is csak az előre jelentkező települések igényelhetnek fát. A regisztrációs felület január 10-én nyílt meg, s január 20-ig érhető el. Az igénylés és a program megvalósításának tervezett menete a regisztrációval kezdődik. Az online igényléseket január 23–31. között lehet leadni. Az idén tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amelyből kétezret a tavaszi, nyolcezret az őszi ültetési időszakban szállítanak ki.

Bodor Zoltán magyaratádi polgármester szerint hasznos kezdeményezésről van szó, településükön 2021-ben 30 fát ültettek el a Dózsa György és a Kossuth Lajos utcában. Varjas András, Taszár polgármestere azt mondta, a program remek lehetőséget teremt a település szépítésére. Az első ütemben 30 keskenylevelű kőrist ültettek, s a héten már regisztráltak a harmadik ütemre. Mocz András, a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke elmondta, Somogyban is kedvező a környezettudatos program fogadtatása. S fontos hozadéka, hogy a zöldfelület növelése élhetőbbé teszi a környezetünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában