Kifogás

2023.01.31. 17:30

Minden órára jutott egy sztrájkoló óvónő

Több dél-somogyi óvodában is gördülő sztrájkot hirdettek kedden. Az ott dolgozók azért tiltakoztak, mert a köznevelési törvény óvodákra vonatkozó részével nem értenek egyet, és a bértáblát sem találják elfogadhatónak. A gyerekek a munkabeszüntetés idején nem maradtak felügyelet nélkül.

Marosi Gábor, [email protected]

A legtöbben a darányi és a csokonyavisontai óvodában sztrájkoltak kedden, de a szuloki, a homokszentgyörgyi, a lakócsai és a babócsai intézmények dolgozói közül is csatlakoztak néhányan. Az óvodák munkatársai úgynevezett gördülő sztrájkot hirdettek. Ez azt jelenti, hogy napközben mindösszesen két órán keresztül nem vették fel a munkát. Voltak, akik reggel 7 és 9 óra között tiltakoztak és olyanok is, akik délután 15 és 17 óra között.

Ungváriné Kun Eszter a Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője lapunknak elmondta, a munkabeszüntetés alulról jövő kezdeményezés, vagyis az óvodák dolgozói döntöttek úgy, hogy figyelmeztetésként két órát nem foglalkoznak a munkájukkal. – Összesen 12 intézmény tartozik hozzám, ebből 6 tagóvodában szerveztek kisebb, nagyobb sztrájkot – mondta Ungváriné Kun Eszter. – Van olyan intézmény, ahol mindenki tiltakozott és olyan is, ahol csak egyetlen egy munkatárs. Az óvodapedagógusok 55, a dajkák 31, a pedagógiai asszisztensek 16 százaléka jelezte a fenntartó felé, hogy sztrájkol. A kollégáim természetesen mindenhol előre elkészítették a keddi beosztást, hogy a gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül. A szülőket is tájékoztattuk erről. Sokan megértők voltak, sőt volt, aki úgy fejezte ki az együttérzését, hogy nem vitte óvodába a gyermekét – emelte ki a Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője.

Ungváriné Kun Eszter hangsúlyozta, a munkabeszüntetés nem a fenntartó, Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás ellen szól, a szervezet ugyanis igyekszik mindenben segíteni és támogatni az óvodák munkáját, működését. A sztrájk idején az óvodai dolgozók a munkahelyükön tartózkodtak, két órányi fizetést azonban levonnak majd tőlük.

 

Nem kapnak plusz pénzt a túlórára 

Ungváriné Kun Eszter arról is beszélt, egy kezdő óvodapedagógus fizetése – az ágazati pótlékokkal együtt – havonta bruttó 400 ezer forint. Ez megegyezik azoknak a dolgozóknak a bérével, akik Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatban vannak és már 15-17 éves munkaviszonnyal rendelkeznek. Ráadásul a 25 év alatti dolgozók az adókedvezmény miatt még többet vihetnek haza havonta. – Összecsúszott a bértábla és ez komoly feszültséget okoz a dolgozók között – hangsúlyozta az intézményvezető. Ungváriné Kun Eszter elmondta, az óvoda munkatársai a garantált bérminimum után kapják meg a bérkiegészítést. A pótlék azonban olyan juttatási forma, ami bármikor megszüntethető. Hozzátette, míg a tanárok a túlóra után kapnak plusz pénzt, addig az óvónők nem.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában