Falánk madár

2023.01.16. 15:30

Tavaly majdnem kétezer kormoránt lőttek ki a Balatonon

Az elmúlt évben 1808 kárókatona gyérítését végezte el a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., derül ki a társaság frissen közzétett beszámolójából.

Sonline

2022-ben is folytatta a társaság a balatoni halállományra nézve meglehetősen kártékony kárókatona gyérítését. Ennek eredményeként 1808 egyedet hoztak terítékre a tónál engedélyezett helyszíneken, valamint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által kezelt tógazdaságokban. Ebből 218-at a Balaton partján, a fennmaradó 1590-et a tógazdaságokban. 
Az éves beszámolóból kiderült, a Balaton partvonalán tavaly még csak 4 helyszínen engedélyezte a hatóság a kormorán gyérítését, ahol a vonulás időszakában november 1. és március 31. között lőtték a madarakat. 

Az elmúlt esztendőben kevesebb kárókatonát lőttek ki, mint 2021-ben mivel a tógazdaságokban kilövésre engedélyezett éves kvótát csökkentette a hatóság. Ugyanakkor idén a Balatonon már a teljes partvonalon megkapta halgazdálkodási társaság az engedélyt a kilövésre. A társaság szakemberei a a nagy kárókatona gyérítését az idei évben is folyamatosan végzi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában