El a kezekkel a mobiltól!

2023.02.17. 20:00

Szóra bírná a fiatalokat a táncsicsos diák

Vajda Milán színházrajongóként fontosnak tartja, hogy a környezetét is bevonja azokba a programokba, amelyek többségét ő szervezi. Szerinte a covid lecsengésével erre nagyobb szükség van, mint valaha.

Turbéki Bernadett

A Táncsics-gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjában részt vevő kilencedikes fiatalember egy Kaptárszínház fantázianevet viselő projekten dolgozik éppen, amellyel igyekszik egyre több korosztályt megszólítani. 
– Először egy országos rajzpályázatot hirdettünk „Kicsavart világ” címmel, amelyre hatvankilenc versenyző nevezett – mondta Vajda Milán. – Egy másik alkalommal Kaszás Csenge színész előadásán megtelt a Klebelsberg kollégium aulája. Jelenleg egy online országos versenyt szervezünk Törőcsik Mari emlékére, ahova március 15-ig várjuk a jelentkezőket – sorolta programjait Milán, akit már általános iskolában rabul ejtett a színház világa, 14–15 évesen drámafoglalkozásokat tartott és alapító tagja volt a Kisbajomi SzíniTitánok színjátszókörnek. Akkoriban még Kisbajomban lakott családjával és lakóhelyüket igyekeztek bemutatni a színdarabban, amely a budapesti Mézga család falusi kalandjairól szólt. Milán ugyan kollégista a városban, ám a család is Kaposvárra költözött, ezzel is támogatva a gyermek mindennapjait. 

– Egy átlagos keddi napom ugyanúgy kezdődik, mint a többi középiskolásnak, ám tanítás után a Roxínházba megyek, hiszen társulati tag vagyok. A próbák után este fél kilenckor visszaérek a kollégiumba, ekkor kezdődik a tanulás, ugyanis kitűnő eredményeimet szeretném továbbra is megőrizni – mondta a fiatalember, aki a Táncsics-gimnáziumban fontos tisztséget tölt be. – Diákelnök vagyok, emiatt a fiatalok számtalan problémával keresnek meg. Igyekszem valamennyi kérést megoldani, amelyhez egy 42 fős csapat nyújt segítséget. Azt vettem észre, hogy a covid után nagyon nehéz aktivizálni a fiatalokat, közömbösek a programok iránt, inkább a telefonjukat nyomkodják. Ezért találtam ki, hogy olyan programokat szervezek, amelyek elég modernek ahhoz, hogy felkeltsem az érdeklődésüket. A közelmúltban kerestem meg egy TikTokkert, a húsz éves Varga Vencel személyében, hogy tartson rendhagyó irodalomórát a gimnázium tanulóinak. 

Bár még korainak tűnhet a döntés, Vajda Milán tanár szeretne lenni, de arról az álmáról sem tett le, hogy rendező legyen. – Szeretném, ha a fiatalok rájönnének, hogy nem csak a nyomkodós kütyük léteznek. Rá akarom venni őket, hogy beszélgessenek, nyissanak egymás felé. 
Fotó: M. P.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában