150. évforduló

2023.02.10. 19:58

Megoldásokat keresve szolgálják a kaposváriakat a jubiláló rendőrök

Megalakulásának 150. évfordulóját ünnepelte a Kaposvári Rendőrkapitányság pénteken. Az egyenruhások a városháza dísztermében emlékeztek meg az elmúlt másfél évszázad történéseiről. Az eseményen Balogh János országos rendőrfőkapitány is részt vett.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

A kiegyezés után néhány évvel, 1873. február 12-én kezdte meg működését a rendőrség Kaposváron. Az első kapitány Kapocsfy László volt, aki tíz fős rendőrséget szervezett a városban. Jelenleg mintegy háromszázan dolgoznak a rendőrségen. Peternel Péter, aki a 33. kaposvári rendőrkapitány az eseményen elmondta, az elmúlt 150 évben, a dualizmus korában, a vérzivataros világháborúk, a Kádárizmus, a különféle korok és társadalmi rendszerek idején a kaposvári rendőr alkalmazkodott, megoldásokat keresett, töretlen hittel és becsülettel szolgálta a környéken élők békéjét, biztonságát. Kiemelte, a számtalan nehézség és a bonyolult történelmi idők ellenére is mindenkor megfelelt fontos küldetésének, helytállt.

– Mára a kaposvári, Magyarország messze legnagyobb területű járása – mondta Peternel Péter. – Illetékességi területünkön 74 község, három város és egy vármegyei jogú város található. Kollégáinkkal ezen települések rendjéért, az itt élő 108 ezer ember közbiztonságáért felelünk. A rendészeti és bűnüldöző munkánkat kiterjedt térfigyelő-kamerarendszer, menetrögzítő, testkamerák és drónfelvételek segítik. Az innovatív megoldások felé ma már elengedhetetlen nyitni. Folyamatosan keressük a munkánkat könnyítő, hatékonyságunkat növelő eszközöket, megoldásokat, melyhez az elmúlt években a legnagyobb támogatást Kaposvár önkormányzata nyújtotta – hangsúlyozta a kaposvári rendőrkapitányság.

Balogh János országos rendőrfőkapitány az ünnepségen hangsúlyozta, nagyon jó helyzetben van ma a magyar rendőrség és nagyon jó eredményeket tudhat maga mögött. – Az elmúlt évtized gyakorlatilag olyan fejlődést hozott, ami mind a szakmai eredményességünk, mind a felszereltségünk tekintetében – talán 150 évre visszatekintve is – párját ritkítja – mondta Balogh János. – Úgy gondolom, hogy jó ma a magyar rendőrség állományába tartozni és jó a magyar állampolgároknak tudni, hogy ilyen rendőrei vannak, mint a kaposváriak – tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

A jubileumi ünnepségen több egykori kaposvári rendőrkapitány vehetett át emléklapot. A díjazottak között volt Mergancz Sándor, Buzás László, Ferincz József és Heffer Attila is. Az eseményt régi fényképekkel és korabeli rendőri egyenruhákkal színesítették. Felléptek a kaposvári egyetem színészhallgatói és a Készenléti Rendőrség Zenekara is.

 

Biztonságot ad kamerarendszer 

Szita Károly Kaposvár polgármestere köszöntőjében kiemelte, az, hogy ma nyugodt szívvel és büszkén mondhatjuk, hogy Kaposvár biztonságos város, ezt nagy mértékben önöknek köszönhetjük. – Nem volt ez mindig így – emelte ki a polgármester. – Voltak olyan városrészeink, ahol nappal sem szívesen sétáltak a nyugodt, békés, mindennapokra vágyó kaposváriak, és voltak olyan időszakok is, amikor a rendőrség nem volt abban az állapotban, hogy teljes mértékben garantálni tudta volna a biztonságunkat – mondta Szita Károly. A polgármester hozzátette, a városban működő kamerarendszer is hozzájárult ahhoz, hogy Kaposvár biztonságos város. Jelenleg több mint 300 kamera működik az utcákon. Gelencsér Attila Kaposvár és térségének országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a rendőrség, megoldottak több problémát is és ma már nem téma az, hogy milyen a közbiztonság Kaposváron és környékén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában