Új fészket emeltek a villanyoszlopra a gólyáknak

2023.02.27. 13:56

Vihar után: besegített az E.ON több somogyi településen a madaraknak

Cserélik a gólyafészkeket Somogyban. Több veszélyessé vált nehéz súlyuk miatt, így könnyíteni kell a fészkeket, mire a madarak megérkeznek.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Darus autóból több méter magasba emelkedtek az áramszolgáltató munkatársai Mesztegnyőn a minap. A Vörösmarty utcai villanyoszlopra új fészektartót szereltek fel. 

gólyafészek
Fotós: Kovács Tibor 

Tavaly júliusban a gólyák által rakott fészek ledőlt; most a nemzeti parkkal és a katasztrófavédelemmel közösen helyeztek itt el fészektartót. A fészektartó stabil, de madarak által ráhordott ágak a viharos időben megcsúsztak és a vezetékekhez érnek, ezért kijavították. Az E.ON Hungária Zrt. azt közölte, jellemzően a vonulási időszak végétől a madarak érkezéséig tartó időszakban, vagyis szeptembertől februárig tudnak előre tervezett beavatkozásokat végezni. A visszatérő gólyák biztonságos fészkelését és költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segítik, a meglévő fészkek állapotát ellenőrzik, ahol szükséges, cserélik. 

A régebbi, akár több évtizedes gólyafészkek több mázsásra is nőhetnek. A madárvédelmi szakemberek segítségével a fészekkönnyítésben is segítenek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal költhessenek és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék. Ahol szükséges, ott új, fonott fészekalapokat is elhelyeznek együtt. A Balaton-felvidéki és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal dolgoznak szoros együttműködésben Somogyban. Mesztegnyőn kívül Sávolyon és Szőkedencsen is új fészektartót helyeznek hamarosa fel a villanyoszlopokra. 
– Évtizedekkel ezelőtt harminc gólyafészek volt lakott, ma már mindössze egybe érkezik tavasszal madár – mondta el Kövesdiné Panyi Antónia, a mesztegnyői faluház vezetője. 

– A település címerében is szerepel a gólya. Régen gólyafesztivált is szerveztünk, lovaskocsikkal vitték a németeket a faluban és számolták a gólyafészkeket, sőt még gólyafigyelő szakkör is volt az iskolában – idézte fel. A környéken mára lecsökkent a legelők területe, szinte eltűnt az állattartás, nehezebben találnak táplálékot a madarak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában