Témanap

2023.03.31. 07:00

Gyakorlati bemutató hozza meg a kedvet a tudáshoz

A digitális témahéthez kapcsolódóan ötödik alkalommal szerveztek Digitális Természettudományi Témanapot a kaposvári Táncsics Gimnáziumban csütörtökön. A diákok testközelből próbálhatták ki a mozgó-világító- kattogó robotokat, fényes nappal megcsodálhatták az univerzum csodáit és akár egy EKG vizsgálatnak is alá vethették magukat.

Turbéki Bernadett

Mint egy óriási gomba kalapja, úgy nézett ki a Táncsics gimnázium aulájában a felfújt planetáriumsátor. Benne matracokon és párnákon ülve ismerkedhettek a diákok a csillagos égbolt szereplőivel.

– Ennek a mobil planetáriumnak ősz óta örülhetünk, egy pályázatnak köszönhetően – mutatta Vámosi László, az intézmény igazgatója, a 8 millió forintos kuriózumot.

– Az Európai Déli Obszervatórium filmjét vetítjük a Földtől az univerzum pereméig címmel – mutatott a boltozatra Vámosi Flórián, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének titkára.

Kilépve a sátorból a robotok világába csöppenhettünk.

– Ezt az M-Block robotot Bobbynak neveztük el, és azt állítottuk be rajta, hogy énekeljen és táncoljon. Egyelőre az éneklés megy neki jobban – mutatta Csonka Csenge a zenélő masinát, miközben egy másik robot a diákok cipőfűzőjének kikötésével bajlódott.

– A tudomány komplex egészének alkalmazása már jelen van az oktatásban, a digitalizáció segítségével a természettudományok is közel hozhatók a fiatalokhoz – mondta Kenese Tibor, a gimnázium földrajz-informatika szakos tanára, a digitális témanap szervezője. A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanáccsal közös rendezvényen a Legórobotokat is bemutatták a táncsicsos fiatalok.

– A World Robot Olimpiádra készülünk. A mai világban az informatika olyan fejlett, hogy bármilyen tudásba beépíthető, nem lehet vele mellé lőni – mondta a tizedikes Pusztai Péter, aki gyorsan elmagyarázta a társaival közösen összeszerelt robot működését is. Nem tartja kizártnak, hogy a továbbtanulásban a legórobot építési tapasztalatait hasznosíthatja majd.

– Érdekel a biológia, orvos szeretnék lenni. Előbb-utóbb az orvoslásban is szerepet kap a robotika, amikor egy sérülés után az emberi testbe építik majd – csatlakozott a beszélgetéshez a tizedikes Keller Krisztián.

 

Üzletet látnak a buli-appban a fiatal fejlesztők

Versenyről-versenyre hódít új, az új „buliapplikációval” négy végzős táncsicsos fiú.

– Egy applikációt terveztünk, amellyel tavaly óta innovációs versenyeken indulunk. Az app egy buli és szórakozóhely platform. Az ügyfeleink feltöltik a rendezvényeiket és a bulihelyeket, amit a felhasználóink láthatnak. A funkciói között van egy térkép alkalmazás, és a barátokat is be lehet jelölni és nyomon követni, kit milyen jellegű szórakozás érdekel – mutatta okostelefonját a tizenkettedikes Bátori Soma, aki társaival együtt folyamatosan fejleszti a lehetőséget, amelyben üzleti lehetőséget látnak.

– Az Idea Festen egy hetes prágai utazást nyertünk. Járhattunk a Microsoftnál is. A IV. Ötletből Jövő versenyen 300 ezer forintot nyertünk és a Yettel Nemzetközi Innovációs Versenyén különdíjat kaptunk – büszkélkedett Farkas Balázs, aki mérnök informatikusnak készül, ahogy a csapat többi tagja is.

 

A megfogható tudomány könnyebben tanulható

 

Poliédereket hajtogattak papírból az egyik asztalnál a tizenkettedikes Korpádi Balázs vezetésével.

– A szabályos testek szabályos sokszögekből épülnek fel, több darabból állnak. Segíti a matematikában a tájékozódást, a jobban el lehet képzelni a geometriai alakzatokat a több darabból álló testek segítségével – mutatta a fiatalember az origami technikával készült formákat, amelyek a térben való tájékozódást is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában