Szaporulat

2023.03.17. 20:00

Kezdődhet a nász a süllőfészkeken

Címkék#Balaton

Góz Lilla

Forrás: BHNp. Zrt. Nagy Gábor

Műfészekkel telt meg a Vonyarc nevű hajó. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai Balatonvilágos térségében kezdték meg a műfészkek kihelyezését a napokban. 

Forrás: BHNp. Zrt. Nagy Gábor


– A hirtelen feltámadt délnyugati szél tarajos hullámokat korbácsolt a felszínen, ami nehezítette a munkát, de március 20-áig négy helyszínen összesen 2500 fészket fogunk elhelyezni – mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. Csütörtökön és pénteken Fonyód és Tihany térségében dolgoznak. 2021-ben teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat. 
A boróka egyes élőhelyei védettek, csak kevés olyan legelő besorolású területen található a növény, ahol gyéríteni lehetett, emiatt döntöttek úgy, hogy lecserélik ezeket a fészkeket. 

BHNp. Zrt. Nagy Gábor


– Egy pályázat keretében négy éven át vizsgáltuk, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészek lenne a legideálisabb – mondta el Nagy Gábor. 
A műfészkeket nemcsak a süllő, de a balin, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül. Az ikrával megrakott fészkekből legfeljebb 100-at vehet ki a halgazdálkodási cég, amelyeket kizárólag saját halastavaikba helyeznek ki, a bennük nevelkedő süllőket ősszel egynyaras süllőként telepítik vissza a Balatonba. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában