Kaposvári zöldhulladék

2023.03.18. 14:00

Kukásautón gurulnak a gallyakért és a gazért

Megkezdődött a zöldhulladék elszállítása Kaposváron. A szolgáltató az idén tizenöt alkalommal megy házhoz a kötegelt ágakért, bezsákolt fűnyesedékért, levelekért. Tavaly háromezer tonna zöldhulladékot szállítottak be a városi telephelyre.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Januárban két alkalommal a fenyőfákat gyűjtötték be a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói. Hatvankét tonnányi mennyiség került be a Kaposvári Komplex Hulladékkezelő Központba. Ezen a héten megkezdődött a zöldhulladék elszállítása. Pénteken a kaposvári Damjanich utcában levágott pampafüvet és több zsákot borítottak a kukásautóba. 
– Faág, fanyesedék, fűkaszálék, vágott virágok, falevél helyezhető ki, az ágakat méteres kötegekbe, az apróbb zöldhulladékot 120 literes ép és zárt zsákban kell kitenni – mondta el Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A héten leginkább ágakat és leveleket szállítottak be, a legtöbbet a donneri, kaposfüredi, töröcskei és toponári városrészből. 
– Az idén tizenöt alkalommal megyünk házhoz a zöldhulladékért Kaposváron, a városon kívül pedig regisztrációhoz kötötten visszük el – emelte ki Szilágyi Ádám. A városlakóknak lehetőségük van a zöldhulladékot hétköznap és hétvégén is leadniuk ingyenesen a hulladékudvarban. 
– A tavalyi évben háromezer tonna zöldet hoztunk be és mellette a hulladékudvarba magánszemélyek és a Hulladékkezelő Központba partnereink is hoztak be ágakat, fűnyesedéket – mondta el az ügyvezető. Fontos kiemelni, hogy Kaposváron belterületen tilos égetni, külterületen is csak október 1-től április 30-ig napközben 9 és 17 óra között van erre mód. – A tulajdonosoknak lehetőségük van arra is, hogy ingyenesen komposzt­ládához jussanak, ha regisztrálnak a Kapos Holding ügyfélszolgálatán, ezt követően időpont-egyeztetés után a Kaposvári Komplex Hulladékkezelő Központban személyesen átvehetik – mondta el Szilágyi Ádám
A házi készítésű komposzt a legjobb, legtermészetesebb humuszforrás. Az általuk beszállított zöldhulladéknak magas a szén- és nitrogéntartalma, így gyorsan lebomlik és komposzt készül belőle. – Zajlanak a laboratóriumi vizsgálatok ahhoz, hogy az év második felében a komposztot értékesíteni tudjuk – emelte ki az ügyvezető. 
Március 31-éig van lehetőség arra, hogy a lakók regisztráljanak a lomtalanításra, a limlomokat májusban szállítják el. 

A zöldhulladékot legközelebb április 10-ei héten viszik el az ingatlanok elől. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában