Váratlan látogató

2023.03.04. 13:00

Különleges madár tűnt fel Drávaszentesen

Góz Lilla

Forrás: DDNP

Nem mindennapi vendég tűnt fel a közelmúltban Drávaszentesen. A Duna-Dráva Nemzeti Park állattartó telepén egy érdekes madarat pillantottak meg, amint a szürkemarhák karámja körül kereste táplálékát. 

A  váratlan látogató egy batla volt. 

A madár hazánkban ritka fészkel, az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, majd évtizedekre eltűnt. A 70-es évek végén kezdett újra költeni Magyarországon, leginkább az Alföldön. Vonuló, áprilisban érkezik vissza telelőhelyéről, így a mostani látogatása még inkább növeli az eset különlegességét. 

A nemzeti park munkatársai szerint téli megfigyelési adata eddig még nem volt hazánkban. Általában nádasok gémtelepeiben költ, kócsagok, kárókatonák társaságában. Zsombékosokban vadászik, főként olyan helyeken, ahol a növényzet takarást biztosít számára. Tápláléka főként férgekből, ízeltlábúakból, kétéltűekből áll. Az itteni példány a trágyatároló közelében tartózkodott leginkább, ahol a trágya által termelt hőnek köszönhetően nem fagyott meg a talaj, és így a gilisztákhoz és egyéb rovarokhoz könnyen hozzáfért. 

A batla Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke ötszáz ezer forint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában