Hadkészültség

2023.03.12. 07:53

Stratégiai bombázó körözött Somogy felett

Csütörtökön délután Somogy légterében egy legendás amerikai típus, egy B52-es stratégiai bombázó körözött órákon keresztül.

Sonline

Fotó: Andrew Harker

A NOBLE 41 hívójelű repülőgép az US Air Force B52-H Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázója. A Flight Radar tanúsága szerint csütörtökön 15:45-kor lépett be Magyaroszág légterébe, ahova Romániából, a Fekete tenger partvidékéről érkezett. Órákig folyamatosan körözött, majd Dél-Európa felé távozott országunkból.

 

A Magyar Honvédség a repülésről azt közölte, hogy tudtak róla, egyzetetett repülés volt a magyar légtérben, miközben a bombázó a civilés katonai földi egységekkel folyamatosan kapcsolatban volt. Ezért az atombomba szállítására is alkalmas nehézbombázó repülése intézkedést nem igényelt a magyar légierő részéről.

A B–52 Stratofortress a világ egyik legismertebb nehézbombázója (a Stratofortess név egyrészt a sztratoszféra meghódítására utal, a fortress pedig erődöt jelent, utalás a korábbi amerikai nehézbombázók, a B–17 Flying Fortress és a B–29 Superfortress neveire). A gép 1955-ben állt hadrendbe, a szolgálatban tartását eredetileg 2000-ig tervezték, de a szűkös költségvetés miatt a típus korszerűsítése mellett döntöttek, így a gép egészen 2045-ig állhat hadrendben. A típus első változata 1952-ben B–52A néven állt szolgálatba, majd ezt 1962-ben a B–52H jelű típus követte. Jelenleg csak a H jelű típusok állnak szolgálatban.

Fegyverzet

  • Lőfegyverek: 1× 20 mm-es(en) M61 Vulcan gépágyú, a H-modelleken eredetileg a távirányítású faroktoronyba szerelve; 1991-ben az összes jelenleg üzemben tartott repülőgépből eltávolították
  • Bombák: Közel 31 500 kg (70 000 font) vegyes bombateher; bombák, aknák, rakéták, különböző konfigurációkban.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában