Mindent tudó kalendárium?

2023.03.08. 11:30

Természeti katasztrófákat is előre jelezhet a vetési naptár

Akár földrengést is előre jelezhet az a vetési naptár, amely vihart és napsütést ugyanúgy előre jelez, mint a magok földbe helyezésének idejét.

Turbéki Bernadett

Máthé Gáspár több mint három évtizede használja a vetési naptárat. Eleinte szkeptikus volt, ám az első próbálkozása után kiderült, érdemes figyelembe venni. 

– 1992-ben próbáltam ki először – mondta Máthé Gáspár. – Abban az évben olyan csodálatos krumplitermés volt, hogy apró vetőkrumpli nem is volt közötte – büszkélkedett Máthé Gáspár, aki azóta használja a naptárat, amelyik a Hold, és a többi bolygó állását veszi figyelembe. Olyan részletes, hogy órára pontosan leírja, melyik nap, milyen jellegű növényt érdemes vetni. 

– A növények fejlődése attól függ, milyen „magasan” jár a Hold. Az impulzus, ahogy a növényekre, illetve azok vízháztartására hat, jól követhető. Ha alacsonyan jár az égitest, akkor a gyökérzöldségek vetésének, fejlődésének kedvez, ilyenkor érdemes sárgarépát, karalábét, krumplit vetni. Ha középen jár, a levélzöldségeket, mint sóskát, spenótot, salátaféléket érdemes vetni, ha magasan jár, akkor a virág- és terméstípusúakkal érdemes foglalkozni. Virágnak számít például a karfiol, a brokkoli, termésnek a paradicsom, paprika. Lényeges, hogy a talajt is az adott napon érdemes előkészíteni a magok számára – magyarázta el egyszerűen a gyakorlott hobbikertész a vetési naptár lényegét.

Többet tud a megfigyeléseken alapuló kalendárium

Előre figyelmeztet, napra pontosan mikor várható vihar, jégeső, mely napokon kell fokozottan figyelni a közlekedésünkre, mikor van esély arra, hogy a bolygón kitör egy vulkán, vagy éppen mikor számíthatunk földrengésre. 

– Az idei vetési naptár napra pontosan jelzett földrengést a törökországi katasztrófa idejére. Idén a július nagyon száraz, aszályos lesz – mutatta a bárd­udvarnoki férfi, aki már tervezi, hogy hamarosan gyümölcsfákat ültet, természetesen a vetési naptár javaslataival élve. – Az időjárásra a távoli bolygók is hatással vannak – mondta Máthé Gáspár, aki arra is ügyel, hogy azokon a napokon, amelyeket a naptárban kihúztak, ne kertészkedjen, mert akkor nincs sok értelme a mezőgazdasági munkának. Még aratni sem szabad olyankor. Azt mondta, érdemes tisztában lenni az állatövi jegyekkel, annak ellenére, hogy a vetési naptár egyáltalán nem horoszkóp.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában