Te szedd!

2023.04.24. 14:28

A kormányhivatal munkatársai is szedték a hulladékot

K.R.

A Somogy vármegyei Kormányhivatal is csatlakozott hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalmához, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. Ezen a héten nemcsak Kaposváron, hanem a járási hivatalok területén is gumikesztyűt húznak és szemeteszsákot ragadnak a hivatali munkatársak, hogy megtisztítsák környezetüket.

- Mintegy 200 kollégám csatlakozott a Te Szedd! akcióhoz, melynek során vármegye szerte tucatnál is több helyszínt tisztítanak meg az eldobálthulladéktól. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az 1300 fős apparátusunk 15 százaléka kézzelfogható módon is csatlakozik az országos felhíváshoz - mondta dr. Neszményi Zsolt főispán hétfőn, a kormányhivatal Nagy Imre téri épületénél, melynek környékén a munkatársakkal közösen több zsáknyi szemetet szedtek össze. Kiemelte, hogy a közigazgatási feladatain túl a hivatal komolyan veszi a társadalmi szerepvállalást és a szemléletformálást, amire a TeSzedd! akció nagyon jó példa.
 

Míg tavaly a turisztikailag frekventált Deseda környékét tisztították meg a kormánytisztviselők, most olyan helyszíneket és közterületeket kerestek, mint Kaposváron a Bajcsy-Zsilinszky utca, a Kenyérgyár utca, Iparos utca, Pécsi utca vagy a Csik Ferenc sétány vége. A járási hivatalok dolgozói a héten Fonyódon, Csurgón, Barcson, Siófokon, Tabon és Marcaliban is szedik a hulladékot, így biztosan több tucatnyi szemeteszsák telik meg a közterületeket csúfító és a környezetet károsító szeméttel.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztálya 2022. január1-től 2023. április 20-ig összesen 812 hulladékgazdálkodással kapcsolatos hatósági ellenőrzést tartott az illetékességi területén. Az illegálisan szemetelőket több esetben is sikerült beazonosítani kamerafelvételek alapján. Az illegális lerakókkal kapcsolatosbejelentések nagy része egyébként a HulladékRadar applikáción érkezett a hivatalhoz.

Abban az esetben, ha nem lehet beazonosítani, hogy ki rakta le a hulladékot, a jogszabály alapján az ingatlan tulajdonosának a kötelezettsége a területen található hulladék jogszabály szerinti kezelése. Amennyiben erről nem gondoskodik, a Kormányhivatal elviteti a szemetet, a költségeit pedig a kötelezettre terheli.

Az illegálisan elhagyott bejelentett hulladék mennyisége a fenti időszakban megközelítette a 6500 tonnát, melyből a 2022-2023-as évben 3700tonnát elszállítottak, 2401 tonna hulladékot pedig a Kormányhivatal végrehajtási eljárás keretében vitetett el 106 millió forint értékben.

A jogszabálysértőkkel szemben hulladékgazdálkodási bírságot szab ki a hivatal, melynek összege 10 ezertől 10 millió forintig terjedhet. A kiszabottbírságok összege a 2022-2023-as évben csaknem elérte a 37 millió forintot.


 

(Somogy Vármegyei Kormányhivatal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában