Vigadalom

2023.05.06. 15:05

A mentősök majálissal ünnepelték a szociális központ avatóját

Tíz település összefogásával jött létre a Pogányvölgyi Alapszolgáltatási Központ, amelynek új székhelyét szombaton adták át Lengyeltótiban. Az avatóünnepséghez csatlakozva családi majálist rendezett a helyi mentőalapítvány.

Kovács Gábor [email protected]

A tíz településen összesen 689 ellátottról gondoskodnak, 67 dolgozónak adnak munkát. Az új lengyeltóti székházban két nappali ellátóegység talált otthonra: a nyugdíjasok klubjában 27-en vannak, a fogyatékossággal élők nappali ellátásában 23-an igényeltek részvételt. A házi segítségnyújtás keretei között 64 rászorulót gondoznak, és 115 embernek biztosítanak szociális étkeztetést. Még bölcsődét is működtetnek. Az épületben kapott helyet a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat valamint  az intézmény igazgatási egysége is, mutatta be Bálintné Zöld Zsuzsanna, a Pogányvölgyi Alapszolgáltatási Központ vezetője.  

Új székházuk valaha a Zichy grófok lovardája volt, az ősparkkal büszkélkedő kastély része, majd 1938-tól a lengyeltóti kórház melléképülete. 2006 óta megszűnt a kórházi ellátás, azóta kereste az önkormányzat a hasznosítás lehetőségét.  

 

– Öt közbeszerzés után 300 millió forintot közelíti a beruházás végösszege 2018 óta– mondta Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere. –  Hiába volt sikeres a TOP-os pályázat, mégis kevés volt a forrás, mert közben emelkedtek az árak. Már visszaadtuk és lemondtunk róla, amikor a vármegyei önkormányzat segítségével sikerült újraindítanunk a projektet, és kivitelezőt találnunk. 

Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke az avatón arról számolt be, hogy a 2014-20-as ciklusban nyertes pályázatok létesítményei közül 350-et adnak át az idei év végéig, ebből 100-ban kellett nehézségeket legyőzni a megvalósításig. Emlékek fűzik a helyhez, mert 1986-ban 16 évesen a lengyeltóti kórházban először jelentkezett nyári munkára laborasszisztens édesanyja felügyelete alatt. 

Az átadó vendége volt a kerekesszékes Prohászka Csaba, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságának fogyatékossági főosztályvezetője, aki elmondta, hogy a gondoskodás nemcsak feladat, de léleképítő közösségi élmény is. A Pogányvölgyi Alapszolgáltatási Központ épületének belső felújítása folytatódik újabb 600 négyzetméterrel a beruházás következő szakaszában, a TOP Plusz forrásaival.  

 

A mentők munkáját támogatták a családi majálissal 

A lengyeltóti művelődési ház rendezvényparkja megtelt a családi majálison. 1993 óta működik mentőállomás a városban, 11 települést látnak el Szőlősgyöröktől Táskáig. Két mentőautójuk és 12 dolgozójuk van. Az egyedüli mentőállomás, melyet önkormányzat tart fenn, és hét éve segíti a Lengyeltóti és Környéke Mentőalapítvány a munkájukat. Nagy László, az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy a támogatói bálokon kívül első alkalommal rendeztek családi napot, hogy visszaadják azt a sok jót, amit a covid alatt kaptak a civilektől a munkájukért. A művelődési házban előadásokat hallgattak, köztük Zacher Gábor toxikológust. Három koncert, köztük rockzenekar szórakoztatta a közönséget. Fellépett az Ördöngös Táncegyüttes, a Nyugdíjasok Lengyeltóti Egyesületének dalköre és a buzsáki néptáncosok. A főzőversenyen gyugyi, hácsi, sőt zalakomári csapat is indult. A kaposvári mentőállomás csapata rókagombás vaddisznópörköltet készített dödöllével és tejföllel.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában