Jogi beszélgetések

2023.05.11. 19:20

Elstartolt az ország legrangosabb jogi fóruma Kaposváron

Ha itt a tavasz, akkor eljön a Jogi beszélgetések ideje Kaposváron, immár a 29. alkalommal. Az ország egyik legrangosabb jogi fórumán izgalmas kérdések kerülnek terítékre. A csütörtöki kezdőnapon a pénzmosás témájától a házasság egyházi kánonjogi meghatározásáig jutottak el.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang R.

Az ország jogásztársadalma méltán tartja számon a kaposvári Jogi beszélgetéseket, hiszen itt aktuális kérdésekre kaphatnak választ – mondta a megnyitón Horváth Szilárd, Somogy vármegye főügyésze, aki bemutatta az idei előadókat. Kaposvári emlékkönyvet adnak ki Esztendők vándorútja címmel, és ebben fontos szerepet kap a rendezvény, tette hozzá Csillag Gábor, Kaposvár jegyzője, aki azt is megjegyezte, hogy a majd harminc évnyi hosszúságú, hasonló témájú rendezvénysorozat példa nélküli a helytörténetben, és olyan hagyomány és érték, amelyre támaszkodhatnak a kaposvári jogászok.  

Fotó: Lang R.

Egyre nő a pénzmosások száma, ennek okaira és hátterére világított rá Gál István László, a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának tanszékvezetője, a téma szakértője. A pénzmosás mérgezi a gazdasági versenyt és legális pozícióba juttatja a bűnözőket. Egy klasszikus példát említett, miszerint ha valaki drogügyből származó jövedelemből éttermet nyit pénzmosás céljából, akkor onnan jóval nagyobb forgalmat jelent, mint mások, tehát az adóhatóság a többi vendéglőt kezdi el vizsgálni, hogy náluk miért nincs akkora forgalom. Magyar viszonyok között 50 millió és 100 millió forint közötti összeg már igényli a tisztára mosást, de hazánkban a nemzetközi példákhoz képest primitív módszerekkel dolgoznak. 

Jogi érdekesség, hogy az orgazdaságot „betuszkolták” a pénzmosás fogalmába, így emiatt egy orgazda nagyobb büntetést kockáztat, mint egy tolvaj. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 50 ezer forinttól 50 millióig ugyanaz az öt év a pénzmosás büntethetőségének felső határa.     

Fotó: Lang R.

Kevesen tudják, hogy Rumszauer Miklós kaposvári plébános ügyvédjelöltként dolgozott, amikor elszólította Isten hívása. Azonban a jogtudománnyal nem hagyott fel, és kánonjogi diplomát is szerzett. A Kaposvári Egyházmegyei Bíróság elnökeként arra mutatott rá, hogy az egyházjogi hierarchia csúcsán az az elv áll, hogy a lélek üdvössége a legfőbb törvény. Minden ennek van alárendelve, és mindenkire vonatkozik, aki meg van keresztelve ezért hihetetlenül rugalmasnak kell lennie. Ez a jogbiztonság elvét és a jogalkalmazók lelkiismeretét is próbára teszi. A megnyitón Horváth Szilárd visszaemlékezett, hogy fiatalon közösen jártak Rumszauer Miklóssal vonattal a pécsi egyetemre, és a plébános szociális érzékenységét jelzi, hogy gyakran irodalmi példákkal érvelt a bíróság előtt, hajdan így hallgatták meg tőle Tiborc panaszát is.

Fotó: Lang R.

      

Az együttműködés alapja a bírói kontroll 

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett Hornyák Szabolcs, aki most a Kúria bírája. Előadásában a kölcsönös bizalom elvéről szólt az európai bűnügyi együttműködésben. A szolidaritási alapok működnek az EU-ban, szögezte le. A büntetőjogi szuverenitásról nehezen mondanak le az államok, de megbíznak egymás igazságszolgáltatási rendszerében, hogy a terheltek jogait mindenhol tiszteletben tartják. Beszélt az európai elfogatóparancs mellett egy új jogintézményről, az európai nyomozási határozatról. Ez bizonyítási eszközök átadására, megszerzésére irányuló jogi forma az államok között. A kiadatást a kérő ország jogai alapján kell elfogadni és a végrehajtó ország jogai szerint kell végrehajtani, és a legfontosabb eleme a bírói kontroll.              

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában