Luxusotthon

2023.05.06. 09:00

Fészket készít a gólyáknak a kisbajomi kosárfonó

Óriási, aszalókosarakra hajazó fészekalapokat fon felkérésre a kisbajomi Kakas József.

Turbéki Bernadett

A kosárfonó-oktató népművész, Somogy roma díszpolgára egy gólyamentő szervezetnek segít. 

Még egy felnőtt férfi is megéri átérni azokat a gólyafészek alapokat, amelyeket Kakas József készített az utóbbi napokban. Százötven centiméter átmérővel egyenként harminc–negyven kilót nyomnak a 15–18 centiméter magas kosarak. 
– Egykori aszalókosarakra emlékeztetnek a kész fészekalapok, de azoknál is jóval nagyobbak. A terjedelmük miatt igen nehézkes az elkészítésük. Nem egy, hanem három-négy szálat kell összefonni, mert tartósnak kell lennie, hiszen a gólyák ebbe rakják majd a fészket. Több száz kilót elbír az általam készített kosár. Ez annak köszönhető, hogy a megszokottnál jóval vastagabb alapanyaggal dolgozom ebben az esetben. Rendesen igénybe is veszi a kezeimet. A fészekalapoknak van súlyúk, darabja önmagában is 30–40 kiló – mondta Kakas József. – A másik munkám, a nagy szakértelmet igénylő, különleges pávafotelek felújítása mellett vállaltam el a hatalmas gólyafészek alapok elkészítését. 

A fészekalapokat daruval emelik majd a helyükre a szolgáltató munkatársai, akik együttműködnek egy gólyamentéssel foglalkozó szervezettel. Elsősorban a Dunántúl területén lesznek majd láthatók. 
Két éve működünk együtt az E.ON munkatársaival, hogy hatékonyabb legyen a fészekkosár-telepítési programjuk. Országszerte kétezer is lehet azoknak a fészekkosaraknak a száma, amelyekre nem fészkeltek a madarak, mert nem a megfelelő helyre telepítették. A szakszerű megvalósításhoz igyekszünk segítséget nyújtani – mondta Márton András, a BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője, aki a világhálón keresett kosárfonót, aki a speciális gólyafészek alapokat elkészítené. Így lelt rá Kakas Józsefre, akivel azonnal megtalálták a közös hangot. 

– Már láttam fényképen a prototípust és éppen olyan, amilyennek lennie kell. A héten el is megyek érte. Pusztazámorban fogjuk az elsőt a szolgáltató szakembereinek segítségével felszerelni a már kihelyezett fém fészek­alapokra. Ha beválik, akkor ezt a módszert terjesztenénk a gólyák védelmének érdekében. Nem találtunk fel ezzel semmi újat, a lengyeleknél évek óta elterjedt már ez a módszer – mondta a madárvédő, aki úgy véli, akár százat is rendelhetnek az óriási méretű fészekalapból, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket és megszeretik a gólyapárok.

Munkahelyet építene a fészkekre 

Szeretne munkahelyet teremteni a településen élők számára Kakas József. Tanfolyamot szervez, amellyel átadhatja másoknak tudását. – Azt vallom, hogy helyben kell biztosítani a megélhetést az embereknek. Ha a gólyafészek programban beválnak a kosaraim, több kéz is kell majd a sorozatgyártáshoz. Ezen dolgozom most, hogy elindulhasson a folyamat – mondta a kosárfonó mester. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában