Percről-percre

2023.05.08. 08:47

Magyar érettségi: Lázár Ervin és Petőfi Sándor műelemzést is választhattak a diákok

Országosan több mint 111 ezren érettségiznek a következő napokban. Magyarból több mint 74 ezren adnak számot tudásukról, legtöbben középszinten. Kövesd velünk a legújabb híreket folyamatosan fejlődő cikkünkben!

Sonline

Fotó: Lang Robert Kaposvar

13:45

Az Eduline közzétett egy nem hivatalos megoldókulcsot, melyet egy szaktanár töltött ki. Ezen a linken elérheted.
Lázár Ervin novellaelemzését pedig így lehetett megoldani.

13:00

Ebben a pillatanban országszerte véget ért közép-és emelt szintű érettségi is.

Amennyiben megosztanád velünk tapasztalataidat írj bátran a [email protected] e-mail címre!

12:45
Kaposváron a Nagyboldogasszony Iskolaközpont intézményében az első diákok délben már végeztek a magyarral, de a többség is letette a tollat fél egykor már. Az általunk megkérdezett diákok többsége itt a novellaelemzést választotta. A diákok felemás véleménnyel vannak az írásbeli első feléről. Van, aki nehéznek találta, és sokalta a feladatokat. 

Hamarosan jelentkezünk a megoldókulccsal és bővebb cikkel is!

11:45

Kicsivel több, mint egy órájuk van még a végzősöknek a magyar érettségire. Hamarosan jelentkezünk az első diákvéleményekkel.

11:05

A középszinten érettségizők vagy Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemezhetik, vagy Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kell összehasonlítaniuk – írja az Eduline. Arra, hogy Petőfi benne lesz a középszintű magyarérettségiben, számítani lehetett: Petőfi emlékév van, a költő pont 200 éve született.

10:30

Idén is ugyanannyian érettségiznek, mint az elmúlt években – derül ki az MTI grafikonjából.

10:20

A vizsga első részében egy borokról szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak a diákok, a gyakorlati szövegalkotásban pedig egy kampányról szóló téma és egy levél közül választhatnak.

Az Eduline által megkérdezett magyartanár szerint a szövegértési feladat bár elsőre nehéznek tűnik, hiszen nem irodalmi szöveg, hanem egy folyóiratban megjelent cikk átdolgozása, valójában nagyon diákbarát, mivel a hozzájuk tartozó feladatok tipikusan olyanok, amilyeneket a diákok a korábbi években már gyakorolhattak.

10:00

Nézd meg galériánkat a reggeli pillanatokból!

9:30

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló szövegét kapták a vizsgázók az érettségi első részében – írja az eduline.hu.

9:20

A kilenc óra utáni percekben ismerkedtek a diákok a feladatokkal.

9:10

Mutatunk néhány fotót az osztályteremből is.

9:00

Ebben a pillanatban megkezdhetik vizsgájukat a vézős diákok. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról országszerte. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek.

8:50

Az elmúlt évben egy Szabó Magda-novellát, egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében. 

8:25

Reggel ki jókedvűen, ki idegesen érkezett a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumhoz, mutatunk pár fotót a helyszínről.

 

8:15

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában