Tanácskozás

2023.05.27. 11:00

Megtanulhatnak végre önállóan élni

Az ország számos vármegyéjéből érkeztek szociális és egészségügyi szakemberek arra a szakmai fórumra, amelyet a segesdi Gondviselés Integrált Szociális Intézmény rendezett.

Lőrincz Sándor

A támogatott lakhatás (TL), mint új ellátási forma került fókuszba e napon, s az önállósodástól kezdve az indulatkezelésen és a párkapcsolaton át a saját kiskertben termelt és felhasznált zöldségekről is szó esett. 

Nábrádi Csilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Somogy Vármegyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese az alázatra, empátiára, gondoskodásra, a lélekkel teli odafordulásra irányuló hivatásról, arról az elköteleződésről szólt, amely az ellátórendszerben dolgozók legtöbbjének sajátja. Joó Aranka, az SZGYF szakmai főigazgató-helyettese arra emlékeztetett: a TL, mint fogalom 2013-ban került be a szociális törvénybe. Az új ellátási forma később valósult meg a TL-házak létrejöttével. Egy friss felmérés adatait elemezve megjegyezte: az eredmények ellenére is van még fejlődni- és tanulnivaló e téren. 

A református egyház fenntartásában működő, mohácsi Pándy Kálmán Otthon lakóinak mindennapjairól is képet kaptunk két esetfelelősnek köszönhetően, majd Horváth Gabriella, a kormányhivatal szakügyintézője beszélt a TL 2015-ös somogyi kezdetéről, amely a berzencei Szeretet Szociális Otthonhoz kötődik. Ezt újabb TL-házak építése követte Kéthelyen, Segesden, Somogyváron és Öreglakon. Benczéné Bogárdi Andrea 3 vármegye ellátottjogi képviselője a jogok érvényesüléséről, az együttélés szabályairól szólt, Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke az autisták ellátási lehetőségeiről értekezett a TL rendszerében – ráirányítva a figyelmet az egyre többeket érintő, genetikai okokra visszavezethető, észlelési és információfeldolgozási zavarra. Ezt követően a helyi TL-házak „gazdái”, gyógypedagógusok, terápiás munkatársak, segítők mutatkoztak be. A résztvevők kilátogattak a hat TL-házhoz, hogy tanúi legyenek a fogyatékkal élők, illetve pszichiátriai betegek mindennapjainak. 

Somogyban összesen 32 TL-ház létesült az elmúlt években, amelyekben 360-an élnek. Közülük 231 fogyatékos, 125 pszichiátriai, 4 pedig szenvedélybeteg. A Berzencén, Kéthelyen, Segesden, Somogyváron és Öreglakon lévő TL-házak fenntartója az SZGYF. Tabon, Torvajon és Balatonmáriafürdőn alapítvány, Kaposváron a Mozgáskorlátozottak Somogy Vármegyei Egyesülete működtet TL-házat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában