Sonline.hu videó

2023.06.25. 13:21

Figyelemből bárki jelest kaphat, ha eleget gyakorol

A hétvégén Kaposváron, a Tratnyek Dogsport Kutyasuliban találkoztak a tudásukról számot adni készülő ebek és gazdáik. HBJK Belga Juhászkutya Tenyészszemlét és BH vizsgát is tartottak a tanpályán.

Barkóczy László

– A BH vizsgán gyakorlatilag az alapengedelmességi feladatokat kell a kutyáknak tudniuk és végrehajtaniuk – mondta el kérdésünkre Tratnyek Péter, a kutyaiskola tulajdonosa, és az esemény szervezője. – Ez minden munkavizsgához egyfajta beugró vizsga, amit nemzetközileg is elismernek mindenhol a világon. A kutyáknak és gazdáiknak be kell mutatniuk a pórázon vezetést, a szabadon követést, és egy négy fős csoport kerülését is. Eközben, mivel a kutyák és gazdáig párban végzik a vizsgafeladatokat, a másik kutya távolabb fekszik, miközben a gazdája harminc lépésre távolodik el tőle. Mozdulatlanul kell végig nézniük, hogy a másik kutya és gazdája éppen vizsgázik.

 

Tratnyek Péter elmondta azt is, hogy egy ilyen vizsga a kutyák számára azért elég monoton, úgyhogy a felkészítés során nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kutya végig motivált maradjon. Időt és energiát kell rászánni, de véleménye szerint minden kutya képes lehet rá.

– A mai nap négy kutya BH vizsgázik, és 10 tenyészszemléző kutyát várunk – folytatta a szervező. – Ez utóbbi a tenyésztésbe vonáshoz szükséges. Ennek a szemlének van egy munka része, amikor a bírák megnézik, hogy a kutya képes-e labdázni, idegen emberrel elfogulatlan tud-e lenni, tehát nem harapós nem félős. De van egy küllem része is, ahol azt állapítják meg, hogy az adott kutya megfelel- a fajta standardnek.

A belgajuhász tenyészszemlén két bíró végzi a kutyák minősítését, egy munkabíró, és egy küllembíró. A kaposvári megmérettetésen Nagy Zoltán volt a munkabíró, míg Bíró Zsolt küllembíróként vett részt az eseményen.

– Az ember általában belekeveredik ebbe a rendszerbe, nagyon kevesen vannak, akik úgy választanak kutyát, hogy szeretnének vizsgázni vele – elemezte a motivációkat Tratnyek Péter. – A tudatosan fajtaválasztókat egy olyan 20 %-ra tenném. Ez azt jelenti, hogy száz kutyából talán ha húsz fog valaha levizsgázni. De én azt mondom, és javaslom is, hogy egy ilyen szintet mindenkinek el kellene érni a kutyájával, mint amilyen a BH vizsga. Így lesz a kutya jól kézben tartható és egy jó, engedelmes társ.

A vizsgákat követően a hétvégén egy workshopra is várta a kutyaiskola az érdeklődőket.

– Egy világbajnokságot megjárt kiképző, Bagi Csilla tart nálunk előadást, ő többszörös magyar válogatott – részletezte a kutyaiskola tulajdonosa. – Őrző- védőben pedig Takács Krisztián segíti tanácsaival a kilátogatókat, aki az idei németjuhász világbajnokság válogatott segédje. Azt gondolom, hogy az ő tapasztalatuk felbecsülhetetlen érték.

 

Az eseményt a kaposvári Kométa Kft támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában