Nyaralás

2023.06.26. 14:00

Kinek a Balaton, kinek egy túra, a nyári pihenésért mélyebben zsebbe nyúlunk

Éppen egy kicsit több mint a népesség fele, a 30–59 évesek 52 százaléka tervez valamilyen vakációt belföldön vagy külföldön az idei nyáron. Tízből négyen 100 ezer és 300 ezer forint közötti összeget szánnak a nyaralásra. A hosszabb utak viszont rövidülnek a költségek miatt.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Pár tízezer forinttal biztosan, de átlagosan legalább 50 ezer forinttal több kell az idei nyaralásra, ezzel számolnak honfitársaink. Az idén vakációt tervező magyarok átlagosan 296 ezer forintot költenek a nyaralásra, szemben az egy évvel korábbi 247 ezer forintos összeggel – derült ki egy magyarországi nagybank friss felméréséből, amely a 30–59 évesek utazási terveit vizsgálta. A megkérdezettek majdnem 40 százaléka 100–300 ezer forintos költségvetéssel készül a pihenésre. Jelentősen csökkent a hosszabb, legalább ötnapos belföldi vagy külföldi utazást tervezők aránya: előbbieké a tavalyi 42-ről 24 százalékra, utóbbiaké 26 százalékról 16 százalékra esett vissza. 
Nem mindegy, hogy mennyiből tervezhetünk, ez meghatározza a lehetőségeinket. A megkérdezettek 8 százaléka 50 ezer forinttal alacsonyabb összeget szán az idei nyaralásra, 11 százalékuk 50–99 ezer forintot, 12 százalékuk 100–149 ezer forintot költene, ugyancsak 11 százalékuk 150–199 ezer forintos kiadással tervez. A megkérdezettek 16 százaléka 200–299 ezer, 14 százalék pedig 300–399 ezer forinttal készül az utazásra, illetve 5 százalékos azoknak az aránya, akiknek nem számít a pénz, és akár több mint egymillió forintból nyaralnának az idén. 
A nyaralást tervezők 41 százaléka kettesben utazik majd, 20 százalékuk családdal vág neki az útnak, szintén 20 százalékuk egyedül nyaralna. Az egyedül utazók átlagosan 150 ezer forintot szánnak a vakációra. A válaszadók 67 százaléka döntően vagy teljes egészében, további 24 százalékuk jelentős mértékben saját jövedelemből, illetve megtakarításból vakációzik, míg 16 százalékuknál családi segítséggel teremtik elő az út árát. A Széchenyi Pihenő Kártyát (Szép) sem hagyják otthon: 11 százalékuk teljes egészében az ezen lévő összegből utazik, további 39 százalékuk pedig kisebb-nagyobb mértékben támaszkodik erre. Tavaly óta kicsit emelkedett, 51 százalékról 55 százalékra nőtt azok aránya, akiknek nyaralás alatt is fontos a biztonság, ezért utasbiztosítást is kötnek a vakáció idejére. 
Fotó: Lang Róbert

Lesnyik Lajos (Pécs): – Kis nyugdíjból nem lehet sokáig nyaralni, leginkább csak a szomszédos településekre juthat el az ember. Én Kaposvárra eljutottam, és a város nevezetességeit meglátogatom egy nyugdíjasokból álló utazócsoporttal. Kíváncsi vagyok rá, mert a bátyám Kaposváron volt főmérnök valaha. 
 

 

Varga Anikó (Budapest): – Szerencsés vagyok, mert külföldi nyaralást is megengedhetek magamnak, de a párommal egy balatoni üdülőt választottunk. Számomra azonban az igazi hobbi az erdőjárás, a Kék Túra útvonal bebarangolása. A Zselicben remekül érzem magam, most egy Zselickisfaludtól Kaposmérőig tartó szakaszt járok be. 
 

 

Kerkainé Cseh Ágnes (Zimány): – A kislányom rokonokhoz utazik néhány napra, de balatoni időtöltést is tervezünk. Általában egy hetet szánunk a pihenésre nyáron, de azt kizárólag a családi kikapcsolódásra szánjuk. Arra számítunk, hogy az idei nyaralás biztosan drágább lesz, mint a tavalyi, de ki lehet szorítani a családi költségvetésből. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában