Nyílt napok

2023.06.21. 18:07

Marcipánfigurák is csábítanak a pályára

A látványos programokkal kiegészített bemutatók és nyílt napok is felkelthetik a szakmák iránt a somogyi fiatalok érdeklődését.

Harsányi Miklós

A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolát szerdán 20 általános iskolás kereste fel. 

– A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) ötnapos pályaorientációs tábort szervezett, s ennek kapcsán tartottuk a szerdai programunkat – mondta érdeklődésünkre Kárász László, a kaposvári középiskola igazgatója. – A hatodik osztályt fejezték be a gyermekek, akik elmentek a cukrásztanműhelyünkbe, s a foglalkozás végén marcipánból figurákat készítettek. A szakácsok, a pincérek és a kereskedők munkájáról esett szó az iskolai bemutatón, ahol nemcsak a modern konyhai berendezéseket ismerhették meg, hanem azt is, hogy miként terítenek meg egy díszasztalt. 

Kárász László szerint a szakmai utánpótlást megkönnyítheti egy-egy ilyen rendezvény. Azt mondta: iskolájukban olyan szakmát adnak a fiatalok kezébe, amivel könnyen elhelyezkednek a munkaerőpiacon. Gulyás Árpád, a SKIK alelnöke kiemelte: a turizmus, a vendéglátás a nyári főidényben sok szakembernek ad munkát a Balaton-parton, s ezen kívül a kkv-szektor is várja a fiatal szakmunkásokat. Lényeges, hogy minél több pályaválasztás előtt álló diák kapjon ízelítőt a különböző szakterületekről, s az élményekkel teli bemutatók megkönnyíthetik a döntést. Hegesztő, villanyszerelő, festő-mázoló-tapétázó: néhány hiányszakma, ahol az alelnök szerint különösen fontos, hogy gördülékeny legyen hosszú távon is a szakemberképzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában