Sonline.hu podcast

2023.06.07. 11:30

Rablópille, hangyaleső is került a vattaágyra a jordániai út után

Nagyjából kétezer rovarral tért haza nemrég kéthetes jordániai gyűjtőútjáról Ábrahám Levente, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. A kaposvári rovarszakértő négy évtizede kutatja az ízeltlábúakat. Kezdetben Somogyban végzett gyűjtőmunkát. Mára azonban „kinőtte” a vármegyét, és távolabbi országokig is elkalandozik.

Marosi Gábor

A jordán főváros, Ammán környékén található Nébó-hegyen és a délre fekvő Vörös-tenger partjánál is gyűjtötte a rovarokat Ábrahám Levente. A rovarász és csapata május 14-e és 28-a között két hetet töltött el a Közel-Keleten. 

– Fajgazdag és mennyiségében is jelentős volt a gyűjtésünk – mondta lapunknak Ábrahám Levente. – A száraz területeken hangyalesőket és rablópilléket is összeszedtünk. A nagyobb testű rovaroknak 3-tól 6-7 centiméterig terjedő szárnyfesztávolságuk van. Némelyik egészen látványos. A rendkívüli meleg miatt a jordániai rovarok napközben rejtőzködő életmódot folytatnak, délelőtt tíz és délután öt óra között árnyékba vonultak. Amikor aztán lement a nap, előjöttek és megindult a zsongás. Általában az este, éjszaka első felében, 20 és 23 óra között láttuk belőlük a legtöbbet – tette hozzá a rovarszakértő. 


Ábrahám Leventéék éjszakai, bagoly- és araszolólepkéket is gyűjtöttek, és a nagyon változatos bogárvilág élőlényei közül is többet befogtak. – Rózsabogarakat, dísz- és gyászbogarakat, valamint apró poloskákat, méheket és darazsakat is gyűjtöttünk – mondta a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. 


A rovarokat vattarétegek köré, műanyag dobozokba tették, és repülőn hozták haza. Mivel az állatok között nem volt olyan, amelyiket egyik országból a másikba ne lehetne szállítani, ezért a rovarokat mindenféle engedély nélkül be lehetett hozni Magyarországra. 
A rovarász hozzátette, a kétezer rovart a kaposvári múzeumban preparálják majd és előkészítik a meghatározáshoz. A katalogizálás nagyjából egy évig tart, utána publikálják a tudományos eredményt, és csak utána állítják ki azokat a rovarokat, amelyek látványosnak és különlegesnek számítanak. 
 

Segítőkészek voltak a jordánok

A két hét alatt lepkehálóval és fény segítségével is gyűjtöttek rovarokat, de az erjesztett banán is a segítségére volt a csapatnak. Ábrahám Levente elmondta, a megrohadt gyümölcsből készült levet a fák kérgére locsolták, és úgy csalogattak oda különféle rovarokat. Ezzel a módszerrel cincéreket és virágbogarakat sikerült befogniuk. A rovarász hozzátette, a jordániaiak nagyon segítőkész emberek. Amikor az út szélén álltak gyűjteni, szinte minden mellettük elhaladt autós megállt és megkérdezte tőlük, segíthet-e, illetve szükségük van-e vízre? Ábrahám Levente egyébként korábban Észak-Afrikában, Közép-Ázsiában és Kínában is gyűjtött rovarokat, melyek a kaposvári múzeum gyűjteményét is gazdagítják. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában