Összefoglaló

2023.06.15. 19:41

Vajda Zsolt: jó helyzetben van a kaposvári stroke ellátás

Magyarországon évente 40-45 ezren kapnak stroke-ot, s nagyjából 10-12 százalékuknál lehet olyan katéteres kezelést alkalmazni, mely után minden második beteg teljes életet élhet. Kaposváron éppen tíz éve végezték az első ilyen katéteres beavatkozást. A Kaposi Mór Oktató Kórházban azóta folyó munka példa lehet a további akut stroke ellátást végző centrumok kialakításában, hangzott el egy csütörtöki tanácskozáson.

Matesz-Márkus Katalin

Fotó: Lang Róbert

Vajda Zsolt, a Neurovaszkuláris Intervenciós Egység vezetője 2013 májusában végezte Kaposváron az első katéteres beavatkozást stroke-os betegen. Az akut stroke ellátás első évtizedének eredményeiről csütörtökön tudományos napot szerveztek a Kaposi Mór Oktató Kórházban, ahol megköszönték valamennyi szakember munkáját, s tudományos tanácskozáson számoltak be az eredményekről. 

Jenei Zoltán, országos kórház-főigazgató a tudományos napon az egészségügy átalakításának elodázhatatlanságára hívta fel a figyelmet. – Meg kell változtatni az egészségügy irányítását és szerkezetét, ám mindezt úgy kell tenni, hogy az ellátási stabilitás és biztonság a szükségesnél jobban ne sérüljön – hangsúlyozta Jenei Zoltán. – Ez azért nehéz feladat, mert sokak által elfogadott egyensúlyi állapotot billentettünk meg miközben érdekek is sérülnek. Az átalakítás folyamatában ugyanakkor nagyon határozottan a térségi együttműködésre szeretnénk építkezni. Tisztább, követhetőbb betegutakat szeretnénk, ugyanakkor az intézmények legyenek nyitottak arra, hogy valamennyi térségi szereplővel – a háziorvosokkal, az önkormányzati ellátórendszerrel vagy egy magánvállalkozással –  a mindennapok részévé váljon a kapcsolattartás, ugyanis ennek segítségével tudjuk az erőforrások szűkösségét pótolni, ha ez indokolt, illetve az ellátás színvonalát emelni. 

A városi szintű kórházak helyzetéről szólva Jenei Zoltán azt mondta: ezen intézmények számára olyan szerepet kell találni, még ha ez egy kicsit más is, mint korábban volt, ami a helyi lakosság számára megadja azt a biztonságot, amire ott szükség van. – A betegeket pedig meg kell győzni arról, hogy vannak olyan beavatkozások, amelyeket sokkal nagyobb sikerrel tudunk biztosítani számukra a központi intézményekben – mondta a kórház-főigazgató. – Csak a kórházaktól viszont nem lehet mindent elvárni, nagyobb társadalmi összefogás kell ahhoz, hogy a betegek is többet tegyenek saját egészségük megőrzése érdekében. 

Inczeffy István, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója példaértékűnek nevezte a stroke ellátás szervezettségét Kaposváron. – Az itt folyó munka példa lehet a további akut stroke ellátást végző centrumok kialakításában – emelte ki.   

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője a konferencián arról számolt be, hogy jövőre 3200 milliárd forintot szán a kormány az egészségügyre, s ez azt jelenti, hogy az ágazat 2024-ben 420 milliárddal kap többet mint az idén.

A konferencián Inczeffy István főigazgató Nagy Ferenc és Vajda Zsolt professzoroknak Kaposi Mór Emlékérmet adományozott, mert nekik köszönheti leginkább az intézmény a jelenlegi magas szintű stroke-ellátást. 


Vajda Zsolt, a Neurovaszkuláris Intervenciós Egység vezetője az elmúlt tíz év legnagyobb eredményének tartja, hogy a kaposvári az első vidéki centrumként a hét hét napján, a nap 24 órájában folyamatos ellátást tud biztosítani. – Tavaly decemberben átléptük az ezres esetszámot és jelenleg évi 200 beavatkozást végzünk – emelte ki Vajda Zsolt. – Ezzel a hatékony beavatkozási módszerrel közel ötszörösére növeljük azoknak az arányát, akik egy súlyos betegségből minimális visszamaradt tünetekkel térhetnek vissza az életbe. 

Magyarországon évente 40-45 ezren kapnak stroke-ot, s 10-12 százalékuknál lehet a katéteres kezelést elvégezni. – Az így kezelt betegek közül minden második teljes életet élhet a jövőben – hangsúlyozta a professzor.  

Vajda Zsolt szerint ugyan szakemberből sosincs elég, a Kaposi Mór kórház azonban e tekintetben kifejezetten jó helyzetben van. – Az országban nagyjából húsz olyan szakember van, aki az ilyen beavatkozások elvégzéséhez megfelelő végzettséggel rendelkezik, ebből négyen Kaposváron dolgoznak – emelte ki –, ezért is tudjuk kiállítani a hét hét napján a 24 órás ügyeletet. Ahogy emelkedik az esetszám országszerte, úgy egyre több centrum nyílik, még Nyugat és Észak-Dunántúlon volna szükség fejlesztésre. 
  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában