Hordágycipeléstől nő a hős

2023.07.24. 12:51

Nagy sikerrel zárult a Hősök napja a fonyódligeti gyermektáborban

Tüzet oltottak, életet mentettek és egy katonai akadálypályán is végigmentek a gyerekek a fonyódligeti Erzsébet-táborban szerdán. A vízparti vakációs helyen minden hét közepén megszervezik a Hősök napját, ahol a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és a honvédség szakemberei mutatják be hivatásukat.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

– Előre nyitod a csapot, hátrafelé zárod – a fecskendő működését magyarázta a tűzoltó az egyik fiatalnak, akinek az volt a feladata, hogy minél pontosabban célozzon arra a pontra, ahol felcsaptak a lángok. Sokan próbálták ki, hogyan kell szakszerűen eloltani a tüzet. Az ügyesebbeknek ehhez néhány másodperc is elég volt. A gyerekek láthatóan élvezték a feladatot, csakúgy mint a katonai akadálypályát. Az ideiglenesen kialakított harctéren a résztvevőknek egy megsebesült társukat hordágyon kellett cipelniük. Ezután végigmentek az aknamezőn, majd gumiból készült kézigránáttal dobtak célba. 

– Nagyon élveztük a feladatot, de a hordágy kicsit nehéz volt, mert a legsúlyosabb társunk feküdt rá – mesélte élményeit Kányai Gábor Zénó. – Egyszer meg is kellett állnunk, mert már nem bírtuk el – vette át a szót Petró Milán. – Szerintem jól teljesítettünk, csak a célba dobással voltak problémáink – tette hozzá egy másik fiatal, Magasházi Christoph. 

A fonyódligeti Erzsébet-táborban 2017 óta szervezik meg a Hősök napját. Az alkalmat minden turnusban szerdánként tartják meg. Nyaranta 8000 gyereknek biztosítanak vakációs lehetőséget a Balaton déli partján. Az év végéig azonban csaknem 180 ezer táborozó pihenhet a különféle típusú Erzsébet-táborokban. 

Hornyák Tibor, az Erzsébet-táborokat szervező Erzsébet Alapítvány elnöke a Hősök napjával kapcsolatban szervezett fonyódligeti sajtótájékoztatón elmondta, amellett, hogy az elmúlt években folyamatosan fejlesztettek és épületeket újítottak fel, nagyon sokat adtak arra is, hogy megfelelő programokat kínáljanak a résztvevőknek. A táborokban a kereszténység, a tudomány, a sport, a magyarság és a kultúra is hétről hétre megjelenik. 

Hidvégi József, Fonyód polgármestere az eseményen kiemelte, kívánja a táborozóknak, hogy meghatározók legyenek azok az élmények, melyeket az egy hét alatt a különböző programoktól kapnak. Neszményi Zsolt somogyi főispán elmondta, az elmúlt években felértékelődött a biztonság fogalma. Mindenki szeret biztonságban élni, ezért is fontos, hogy a gyerekek megismerjék a különböző szervezetek munkáját. 

– A fonyódligeti gyerektábor nemcsak egy tábor, hanem egy ikonikus hely – hangsúlyozta Móring József Attila, Marcali és térségének országgyűlési képviselője. Hozzátette, jó döntés volt felújítani a tábort és olyan programokat szervezni, mint a Hősök napja. Azok a fiatalok, akik rendőrökkel, mentősökkel, katonákkal és tűzoltókkal találkoznak sokkal jobban tisztelik a hivatásos emberek munkáját. 

Élményt és tudást adnak a gyerekeknek

Molnár Gábor, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya a sajtótájékoztatón arról beszélt, a tábor résztvevői a programokon keresztül mindennapi hősökké válhatnak, mert olyan értékeket kapnak, mely által jobb lesz az ország. Wéber Antal, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, fontos, hogy élményt adjanak a gyerekeknek és megszerettessék velük a szakmát, valamint olyan ismeretekkel lássák el őket, amit baj esetén használni tudnak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában