Emlékek

2023.07.09. 09:00

Megírta az életét az egykori szabó

Megírta önéletrajzát Jóni Ferenc, a szerző maga hívta fel a figyelmünket erre a tényre, és a könyv születésének körülményeire.

Kovács Gábor László

A 95. életévében járó férfi a feleségének ígérte meg, hogy papírra veti az életük történetét, méghozzá az idős asszony halálos ágyán, még 2008-ban. 
Mint elmesélte, a férfi már elmúlt 80 éves, amikor belefogott az írásba, a gazdag és hosszú életútjának megörökítésébe, és az alkotás erőt adott neki az utóbbi években. 

Jóni Ferenc szabó volt, két gyáregységnek a termelésirányítója, több ezer dolgozó szakmai irányítását bízták rá, és elvégzett egy pénzügyi iskolát is. Egyik barátjának fia ügyvéd, ő elolvasta a kéziratot, és azt tanácsolta, hogy ki kellene adni. Végül a kötetet az alkotó Keszthelyen jelentette meg, kevés példányban, csak a szűkebb baráti körnek terjesztik egyelőre, de jó ismerőseinek juttatott belőle. 

Nem csupán a szabóként dolgozó férfi saját életéről szól a könyv, hanem a korszakok változásáról, generációváltásról, és megörökíti, ahogy a múltból a jelenbe tartunk. De a környezetvédelemről, a levegő tisztaságáról éppúgy elmélkedik, mint a természetfeletti erőkről. A XX. századi emlékek című könyv több mint 100 verset tartalmaz, közülük a karácsonyi szentestéről vagy az élet iskolájáról szóló a szerző kedvence. 

Jóni Ferenc azt mondja, hogy szerencse, hogy idősként jó a memóriája és a felfogása, napjaink történésein túl a gyermekkori emlékekről is sokat gondolkodik a balatonföldvári idősek otthonában, ahol jól érzi magát, mert mindent megtesznek a kényelméért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában