Volán

2023.07.20. 08:42

Tíz kilométer sincs, de hatvan százalékkal drágább a buszjegy

Jelentősen megdrágultak a buszjegyek július elsejétől. A legnagyobb mértékben a tíz kilométer távolságon belüli jegy ára emelkedett. A Volánbusz kommunikációs osztálya megkeresésünkre azt közölte, hogy a tarifaváltozást az Építési és Közlekedési Minisztérium rendelkezése alapján hajtották végre a hónap elején.

Marosi Gábor

20220516 Tatabánya Illusztráció Új autóbuszok Komárom-Esztergom megyében Fotó: Novotni Ákos NÁ Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az év első felében még 250 forintért lehetett eljutni Kaposvárról Jutába egy felnőttnek, néhány hete azonban már 400 forintot kell fizetni a tíz kilométeren belüli utazásért, ez 60 százalékos emelés. A Volánbusz más távolságoknál is változtatott a díjakon. A 10 és 15 kilométer közötti utazásért 310 helyett 450 forintot kérnek el. A 15 és 20, a 20 és 25, valamint a 25 és 30 kilométer közötti távolság tarifája is változott. Utóbbi a legkevésbé, mert 560 forint helyett csak 40-nel kérnek el többet az egy útra szóló menetjegyért. A 30 kilométernél nagyobb távolságra szóló jegyek, illetve bérletek ára nem változott. 
A Volánbusz kommunikációs osztályától azt is megtudtuk, hogy az 50, a 90, a 20 és a 33 százalékos kedvezményt tartalmazó menetjegyek ára is módosult. A helyközi közlekedés díja több mint tíz éve nem változott. 
Nem csak a közösségi közlekedésben módosítottak a díjakon a hónap elején. A buszos magánvállalkozások is emeltek tarifáikon. 
Németh József, a Németh Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, az év első felében nagyságrendileg 20-25 százalékkal drágítottak. Jelenleg kilométerenként 550-600 forintot kérnek el. – Szinte minden költségünk emelkedett, ezért muszáj volt változtatnunk a fuvardíjakon – hangsúlyozta Németh József. – Drágult az üzemanyag, többet fizetünk a szervizelésért és az alkatrészekért is. Egy akkumulátor 100 ezer, egy autógumi 140 ezer forintba kerül, ráadásul utóbbit 80-100 ezer kilométerenként cserélni kell – mondta a Németh Kft. ügyvezetője. 

A kedvezményes jegyárak is emelkedtek a hónap elejétől

Szabó Bence László, a bolhási Szabó-Busz Hungary Kft. ügyvezetője az idén még nem változtatott a tarifán, tavaly azonban 25 százalékkal megemelte a kilométerdíjat. – Az üzemanyag árát most kedvezőnek tartom, a casco díja stagnál, egyedül a kötelező biztosítási díjakban tapasztaltam növekedést – mondta Szabó Bence László. – Jelenleg a húszszemélyes busznál kilométerenként 250, az ötven személyesnél 400-450 forint pluszáfát kérünk el. Természetesen minél hosszabb útra megy a járművünk, annál nagyobb kedvezményt tudunk biztosítani – tette hozzá Szabó Bence László. A személyszállítással foglalkozó cég ügyvezetője arról is beszélt, folyamatosan vannak megrendeléseik. Gyerekeket szállítanak táborba, repülőtérre visznek utasokat, és hamarosan elindítják az egynapos tengerparti járataikat is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában