Magyarok Kenyere

2023.08.02. 19:34

A bárdudvarnoki gyűjtőponton három tonnányi búza vár őrlésre

Tizenharmadik éve gyűjtenek hazai és határon túli rászorulóknak lisztet. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Program keretében Somogyban tizenöt gyűjtőponton adhatják le adományaikat a gazdák.

Góz Lilla

Gyűlnek a búzával teli zsákok Bárdudvarnokon. Vass Zoltán gazdálkodó a kezdetek óta, tizenharmadik éve vesz részt a Magyarok Kenyere Programban. Telephelyén gyűjtőpont működik. 

– Eddig ötvenegy gazda csaknem három tonnányi búzát hozott, mondtam nekik, hogy nem az a lényeg, hogy egy valaki sokat hozzon, hanem mindenki egy zsákot, amellyel kifejezi a program iránti elkötelezettségét – mondta Vass Zoltán. Szerinte nehéz években is lehetett számítani a somogyi gazdákra. 

–  Idén sem volt kiemelhető a búza termésátlaga, hektáronként átlagosan hat tonna termést tudtunk aratni, a felvásárlási ár fele a tavalyinak és az input anyag pedig iszonyatosan drága – jegyezte meg Vass Zoltán. 

Balatonőszödön is évek óta működik gyűjtőpont.
–  Jellemzően az aratás végén szoktak adományozni a gazdák, vannak akik még nem végeztek a betakarítással, az esős idő miatt kicsit csúszásban vannak – árulta el Bolla Sándor. Hozzátette: már most is sok zsáknyi búza érkezett hozzájuk. Azt tapasztalják, hogy évről évre nő az adakozási kedv a gazdák részéről. 

–  Nehéz év az idei, de úgy gondolom, bele kell, hogy férjen mindenkinek egy zsák búza adományozása, hiszen ez a program az összetartozást jelképezi – emelte ki Bolla Sándor. 

– A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program szervezői az egyik legfőbb feladatuknak tekintik a Magyarország egész területéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről felajánlott búza összegyűjtését, megőrlését, majd az így előállított magyar liszt rászorulók ellátásával foglalkozó egyházi és civil szervezetek, intézményeknek adományozzák – mondta Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. Hozzátette: vármegyénkben tizenöt gyűjtőponton adhatják le adományaikat a gazdák augusztus 20-áig.

Több ezer rászoruló kap a somogyi lisztből 

–  Somogyban 439 gazda révén több, mint 48 tonna búza gyűlt össze, amelyet a barcsi malomban 28 tonna lisztté őrültek – jegyezte meg Madarász Zoltán. Hozzátette: a lisztadomány egy része külhoni magyar szervezeteknek, nagyobbik része viszont a vármegye rászorulóihoz került. Közel 8000 fő kapott lisztet a szociális intézményeken, gyermekotthonokon, egyházakon és a Kaposi Mór Oktató Kórház alapítványán keresztül. A programhoz kapcsolódóan a Pacs és Társa Kft. önként, adományként vállalta a fuvarozást. Az idei évben a Zala-Cereália Kft. vállalta a somogyi búza őrlését. A somogyi búzák összeöntési ünnepségét a Mária-napi búcsúhoz kapcsolódva augusztus 15-én rendezik Balatonőszödön.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában