Roma Holokauszt

2023.08.01. 17:28

A romák deportálására emlékeztek

A Roma Holokauszt áldozatairól emlékeztek meg Kaposfőn. A településen az elsők között állítottak emlékhelyet azokra a romákra gondolva, akiket a második világháború idején hurcoltak el a haláltáborokba.

Turbéki Bernadett

– Évről-évre nehéz és szomorú szívvel emlékezünk azokra, akiknek az életét értelmetlenül kioltották csak azért, mert cigánynak születtek. Miért? Mert őket hibáztatták a kor gazdasági, politikai, társadalmi gondjaiért – mondta Orsós Gyöngyi, a Kaposfői Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Felelevenítette azokat az érzelmeket, amelyeket azok a roma férfiak, nők, és gyermekek élhettek át, akik előbb megalázva, kiközösítve lettek a társadalomból, majd mindenüktől megfosztva idegen földre hurcolták őket lakhelyükről.

–1944 tavaszán Magyarországról is összeszedték cigány embertársainkat, és Auschwitzba deportálták őket, ahol mindössze egy éjszaka alatt kivégezték, meggyilkolták őket. A mártírokra emlékezés azt a titkot hordozza, hogy nekünk is ki kell tartanunk, éltetnünk kell a belül őrzött értékeket, nemzethez és nemzetiséghez tartozásunka. Ezért meg kell tanítanunk a gyermekeinknek, hogy mit jelent másokat szeretni, az elfogadni és megérteni is – hívta fel a figyelmet az elnök. 

Hangsúlyozta: nem szabad a történelemnek megismételnie önmagát. Kaposfőről és környékéről is több roma családot deportáltak. A múlt felelevenítése után közösen koszorúzták meg az emlékművet a környékbeli roma önkormányzatok és a Somogy Vármegyei Önkormányzat képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában