Ünnep

2023.08.19. 11:30

Egy álom valósult meg, szebb élet vár a fogyatékkal élőkre Segesden

A házat kezek építik, az otthont szívek – ez a mottó fogadta a projektzáróra érkezőket pénteken délután Segesden a Boróka ház kapujában. A Gondviselés Integrált Szociális Intézményben az elmúlt években mintegy 700 millió forintos EU-s támogatás révén 6, egyenként 12 férőhelyes családi ház épült, amelyek új ellátási formát,  úgynevezett támogatott lakhatást (TL) biztosítanak az ellátottaknak.

Lőrincz Sándor

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében egy álom megvalósulására utalt, amely a projekt címében is megjelenik, azt nyomatékosítva: az álmok felülről jönnek, s ha valakik hisznek bennük, akkor azok valóra is válnak. Emberi szemmel láthatókká, s kézzel foghatókká. Kiemelte a TL-házak közösségépítő szerepét, és köszönetet mondott mindazoknak, akiknek része volt megvalósításukban. Erdősi Gábor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) ellátottjogi referense a TL-házak történetéről szólt, hiszen a kezdetben nem volt egyértelmű az alternatív ellátási formát nyújtó lakóházak elfogadása, ugyanis élt még az előítélet: a fogyatékos embereknek állandó orvosi ellátásra van szükségük. Ma már azonban – javítva az ellátotti életminőséget –, az ország több mint száz településén találhatók TL-házak, melyek lakóit el- és befogadták a helyi közösségek. Nábrádi Csilla, az SZGYF Somogy Vármegyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese a 2017-es kezdetekre emlékeztetett, amikor elindult a segesdi beruházás, melynek fő motivációja az volt, hogy a TL-házak révén megnő az ellátottak önrendelkezési szabadsága s kibontakoztathatják képességeiket. Mint mondta, a segesdi várdombon lévő templom melletti kolostorból való kiköltözés a 72, fogyatékkal élő lakó javát szolgálja a 220 négyzetméteres családi házakban. Működik egy modern, közösségalapú szolgáltatótér is, és egy speciális, fogyatékkal élő személyek szállítására is alkalmas kisbuszt is beszerezhettek a pályázat keretében. 

 

Az ellátottak – akik büszkén mutatták szobájukat, valamint azt is, hogy mi mindent termeltek a kiskertjükben – és az intézmény munkatársai vidám zenés, táncos műsorszámokkal, több mesefeldolgozással készültek a projektzáróra, amelyen az ellátottak családtagjai, gyámok, társintézmények vezetői is részt vettek, és az időnként szemerkélő eső ellenére is olyan volt, mint egy óriási, derűs ölelés. 

 

 

Harminc TL-ház létesült Somogyban

Somogyban országos viszonylatban az elsők között, 2015-ben kezdődött TL-ház-építés, amely a berzencei Szeretet Szociális Otthonhoz kötődik. Az úgynevezett „kastélykiváltási program” patrónusa Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író volt, aki haláláig figyelemmel kísérte a fejleményeket. A berzencei beruházást újabb TL-házak építése követte Kéthelyen, Segesden, Somogyváron és Öreglakon. A vármegyében az elmúlt években összesen 30 TL-ház létesült, amelyek 351 személy ellátását biztosítják. Az ellátottak között 231 fogyatékos és 120 pszichiátriai beteg van. A Berzencén, Kéthelyen, Segesden, Somogyváron és Öreglakon lévő TL-házak fenntartója a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Balatonmáriafürdőn alapítvány, Kaposváron a Mozgáskorlátozottak Somogy Vármegyei Egyesülete működtet TL-házat. 

 

Fotó: Lőrincz Sándor

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában