Siófok

2023.08.27. 19:56

Festményeiket adják a gyógyulás reményében az amatőr alkotók

Több mint húsz éve találkoznak minden év augusztusában a siófoki művésztáborban azok az amatőr alkotók, akik a székesfehérvári Szent György Kórház számára készítenek festményeket. A kórház Balaton-parti üdülőjében megrendezett táborban idén tizenhárom művész vesz részt.

Andricz Gabriella

Fotó: Németh András Péter

Városrészletek, híres székesfehérvári épületek, de tájképek és csendéletek is ecsetvégre kerülnek abban a táborban, amelyet a nemrégiben elhunyt székesfehérvári művésztanár Szakál Antal művésztanár indított útjára egy nemes cél érdekében: az alkotók a tábor végén két-három munkát a székesfehérvári kórháznak adományoznak. – A cél a kezdetek óta nem változott, viszont minden évben más másmeghatározott tematika alapján dolgozunk -mondta el Horváth Péter lovasberényi alkotó, aki pár éve vette át a tábor szervezését. – A meghívott művészek a felújítás előtt álló kórház régi épületrészleteit örökítik meg, illetve olyan hangulatképeket festenek, amelyek az évszakok jellegzetességeit hangsúlyozzák. Nem tanulótábor vagyunk, itt teljesíteni kell. Többnyire kész tervekkel érkezik mindenki, már hónapokkal korábban vázlatokat, terveket készít mindenki arról, hogy mit fog készíteni. Nem az absztrakt és kísérletező művészet hívei vagyunk, arra törekszünk, hogy látványos, élethű képeket fessünk, természetesen ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy mindenki az egyéni stílusát belevigye a képeibe. Nagyon szép gyűjtemény állt már össze az itt készült munkákból, amelyek legtöbbje a kórház falait díszíti. 

Biztos vagyok benne, hogy hozzájárul a betegek gyógyulásához is a tevékenységünk- tette hozzá a művész, aki elmondta azt is, hogy a társaság természetesen az évek során kicserélődött már, de vannak állandó és visszatérő tagok. A kaposvári Obornik András nyolc éve vendége a tábornak, feltöltődni, szalmai tapasztalatokat cserélni érkezik minden évben Siófokra. -Egy székesfehérvári kiállításom kapcsán kaptam meghívást a táborba. Szeretek felkészülten érkezni, a korábbi években már kimerítettem a kórházi témát, most egy balatoni strandon készült festményen dolgozom, remélem ez is elnyeri majd a szakmai zsűri tetszését-mondta el a nyugdíjas alkotó, aki legutóbb a nagyatádi alkotótáborban gyarapította ismereteit, Kertész Sándort és Kurucz Miklóst tartja mesterének. 

– Nagyon fontosak azok a beszélgetések is, amikkel egymást segíteni tudjuk, mind szakmailag, mint emberileg-tette hozzá. Sturcz Tímea a fehérvári Bory -várat festi meg a táborban és a székesegyházról készít egy festményt. Szakál Antal tanítványaként több mint tíz éve tagja a társaságnak. -A mindennapjaimban is festészettel foglalkozom, csak egy kicsit más formában. Élményfestéssel foglalkozom, ami mostanában nagyon kedvelt tevékenység. Itt sokat tanulok a társaktól, és saját gondolataimat is megvalósíthatom – tette hozzá a székesfehérvári alkotó. Horváth Péter elmondta, hogy a tábor végén az elkészült munkákból válogat a kórház e célra szerveződött társasága, majd kiállítást is rendeznek a beválogatott munkákból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában