Olvasónk jelezte

2023.08.07. 17:18

Iszonyú légyinváziótól válik élhetetlenné a kistelepülés

Százával tengődnek a legyek Tengőd településen, olvasóink megdöbbentő fotókat küldtek a szakadatlan légyinvázióról. A nyári időszakban élhetetlenné válnak a lakások a sok rovartól. A tengődiek beadvánnyal fordultak a hatóságokhoz, de még nem sikerült kideríteni, honnan jönnek a legyek.

Kovács Gábor László

Az embernek undora van a saját lakásától – fakadt ki Kádár Csaba. Már hányingerük van attól, hogy állandóan légyirtó spray-vel közlekednek. Gáspár Nikolett arra panaszkodott, hogy újra kell festeniük a szobákat a sok légypiszok miatt. Mindenhol hemzsegnek a legyek, ha ajtót nyitnak, tömegével jönnek be, nem lehet megmaradni tőlük. Nagyné Kélig Andrea hat éve költözött a faluba, akkor még elenyésző volt a legyek mennyisége, de évek óta szaporodott a számuk. Ha hétfőn felraknak egy légyfogó papírt, keddre fekete a sok rovartól. 

– Rengeteg légy van, nem győzzük ütni őket – mondta a fiatal édesanya. – Állandóan irtanunk kellene, de nem tudjuk, mert annyi van belőlük. Főleg eső előtt harapnak, nem beszélve a büdös szagról. Nem az ellen vagyunk, hogy vidéken állatokat tartsanak, mert nekünk is vannak állataink. De ami most tavaly és idén zajlik, az elviselhetetlen.  

A kisgyermekek orrába, szájába szállnak a legyek. Élhetetlen lett a környék, nem lehet a szabadban tartózkodni a nap egyetlen szakában sem, és évről évre egyre rosszabb a helyzet, mondta László Tibor önkormányzati képviselő, aki szintén kisgyermekes szülő. Egy kutyát tart a háznál, de havi 8-10 ezer forintokat költ állatorvosra, mert az eb fülét véresre harapják a legyek. 

A helyiek összefogtak, és igyekeznek kideríteni, honnan jönnek a legyek.

 Több lehetőség van, állítják. A faluhoz közel van egy sertéstelep, és azt is hallották, hogy a szomszéd falu marhatartó telepének trágyáját hordják a földekre, de nyomot még nem találtak. Minden évben bejelentik a problémát a kormányhivatalnál és a Nébih-nél. A hatóságok helyszíni vizsgálatot is tartottak, illetve tartottak volna, de senki nem volt a telepen, ezért bemenni nem tudtak. Az ügy minden évben addig húzódik, amíg az őszi időben meg nem szűnik a légyrajzás. 

 

Mi nem vádaskodunk és nem vagyunk nyomozók 

– szögezte le László Tibor. –

 Elfogadjuk azt is, ha kiderül, hogy nem az állattartó telepek a hibásak. De zsákutcában érezzük magunkat, mert nem történik előrelépés. Csupán annyit szeretnénk, hogy derüljön ki, mi a probléma forrása. 

Az önkormányzat sem tudott mást tenni, mint jelentették a gondot a hatóságnak, de ezt magánszemélyek is megtették, erősítette meg Lakos János polgármester. Kézzelfogható eredmény azonban nem született a légyinvázió megszüntetésére.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában