Elkészült bázis

2023.08.22. 17:28

Kevesebb riasztásuk volt idén a gyermekmentőknek

Június 15-étől augusztus 2-áig teljesítettek szolgálatot Balatonlellén. Százötven esetet láttak el, valamint bázisukra is minden nap érkezett gyerek vagy felnőtt, akinek segítettek.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

Nyugodtabb volt az idei nyara a gyermekmentőknekTizenhatodik éve mentenek életet a Balatonnál a gyermekmentők. Korábban a helyi önkormányzat biztosított számukra szállást a Napfény strand közelében, tavaly júniusban saját forrásból és felajánlásoknak köszönhetően elkészült a bázisuk, ahol már helyben is tudnak segíteni. – Június 15-étől augusztus 20-áig 150 esetet láttunk el, a korábbi évek adataihoz képest sokkal nyugodtabb volt az idei nyár – mondta el Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője. Hozzátette: heti váltásban húsz orvos és mentőtechnikus dolgozott Balatonlelle és hatvan kilométeres körzetében. A riasztásokat az Országos Mentőszolgálat irányítócsoportjától kapták a 112-es számra érkező bejelentések alapján. Az idei szezonban új, egyszer használatos speciális mellkastűvel is rendelkeztek, amelyet a légmell okozta problémák esetében alkalmaznak. – Szerencsére nagy tragédiák nem történtek, két személyt kellett újraélesztenünk, kevesebb volt a belgyógyászati ellátást igénylők száma, az esetek többségében baleseti sérülésekhez, mint például végtagtöréshez, fejsérüléshez riasztottak minket – mondta el Gesztes Éva. Kiemelte: a hónap végéig még egy orvosuk a leleli bázison tartózkodik, így az ambuláns eseteket el tudja látni. 

Fotó: Németh Levente Fotó

Applikációval is segítenek

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány egy ingyenes applikációja fejlesztett ki, ami abban igazítja el a szülőket, nagyszülőket, hogy mit tegyenek a baleset utáni percekben. Egyes vészhelyzetekre kattintva tíz másodperces videót látunk az azonnali teendőkről, majd alatta szöveges leírást is találunk. Különösen nagy segítség lehet ez az alkalmazás nyáron, amikor távol vagyunk az otthonunktól, kirándulunk, fürdőzünk és egy balesetnél gyorsan elérhető tanácsra szorulunk. Alkartörés, magasból esés, fulladás és égési sérülés esetében is hasznos tanácsokkal látnak el a Magyar Gyermekmentő Alapítvány mobilos alkalmazásán keresztül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában