Gasztro

2023.08.20. 11:30

Különleges hangulat és ritka ételek várták a Krisna-völgybe látogatókat

Datolyagolyó, rasgulla és rádzsmá: különleges ételeket, ízeket kóstolhattak azok a látogatók, akik részt vettek a somogyvámosi Krisna-völgyben megtartott hétvégi vega gasztro napokon. Egzotikus fűszerbemutató valamint önismereti séta is kiegészítette a programot, a házigazdák több mint ezer vendéget vártak.

Harsányi Miklós

– Bőséges az ételkínálat,  rengeteg a látnivaló – mondta a pécsi Tihanyi Zsolt. –  Rajongok az indiai konyháért, amit csak lehet megkóstolok, a már ismert ízeken kívül az újdonságok is érdekelnek. Jó néhány  program van most is  a Krisna-völgyben, és igyekszünk minél többet megnézni.Kora délelőtt még nem volt túl biztató az időjárás, de most kellemesek a körülmények. Jó döntés volt, hogy eljöttünk Somogyvámosra.

 

Gaja, datolyagolyó, rasgulla és sandesh: az édesszájúak mindjárt az első bemutatóhelynél lecövekeltek, és finom süteményeket kóstolhattak meg. A gaja részben liszt, cukor, dió és kukoricakeményítő felhasználásával készült, a sandeshnél  a túró és a cukor a fő alkotóelem. Alig pár lépéssel távolabb a textilműhelyben készült remekműveket vették szemügyre a vendégek:  a len, kender, gyapjú és pamuton kívül selyemből is készült portéka, és részben kendőt, terítőt és pólót kínáltak. Szörpök sorakoztak egy ízlésesen kialakított asztalon: a vevők csodájára jártak a portékának, többek közt bodzás és ribizli ízesítésűt árultak, és csatniból, azaz édes-csipős szószból is bőséges volt a felhozatal. Egy fiatalasszony zöldséges szendvicskrémmel akarta meglepni barátnőjét, és apárja azt mondta: a finomságnak lehetetlen ellenállni. A szegedi Lovászi Attila családjával jött Somogyvámosra, feleségének születésnapi ajándék volt a somogyi kirándulás. 

– Megjött az étvágyam ennyi finomság láttán – jegyezte meg mosolyogva Szép Zsuzsanna, aki Komlóról érkezett.  – Harmadszor vagyok itt, tetszik a békés, nyugalmas környezet, a hangulat. Feltétlenül szeretnék majd szörpöt vásárolni és a kozmetikumokat is megnézem, előtte azonban a látványkonyhához megyünk.

Ahol a nagy kondérban már javában készült a rádzsmá,  azaz a  paradicsomos bab, amit indiai fűszerekkel készítettek. A római kömény, a babérlevél valamint a kurkuma mellett gyömbér  is fokozta az ízeket. S mi az étel titka? Szakértők szerint a fűszerezés és a lelkesedés... A szabadtéren sütött pudla (lepény)  sem hiányzott a bőséges kínálatból. Aki szeretteit akarta meglepni, kozmetikumot – szappant, kézkrémet, különféle olajokat –, vagy fűszereket, füstölőket vagy épp  réz kancsót illetve poharat is vásárolhatott. Gőri István, a Kisna-völgye kommunikációs referense azt mondta: a hétvégi vega gasztro napra legalább ezer érdeklődőt vártak, és már nem csak helyi vagy a Balaton partról érkeztek, hanem távolabbi településekről is jöttek. Délután egzotikus fűszer bemutató valamint önismereti, illetve karma tisztító és áldásadó sétát is szerveztek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában