Fotók

2023.08.14. 07:00

Leástam a középkorig: Árpád-kori templomot tárnak fel Iharosberénynél

Árpád-kori templom feltárása zajlott a héten Iharosberényben. A Rippl-Rónai múzeum régészei megtalálták a keresztény épület alapfalait és a sírokból pártamaradvány, övveret került elő.

Góz Lilla

Két iharosberényi férfi, Józsa Tibor és Varga Róbert kereste meg a megyei múzeumot 2016-ban, hogy próbálják meg azonosítani a település középkori templomának helyét. 
– Terepbejárás és georadaros vizsgálat során sikerült megtalálnunk 2018-ban – mondta el Molnár István, az ásatás vezetője. – 2019-ben megkezdődhettek az ásatások, idén pedig folytathattuk a munkát. 
Hozzátette: a feltárások során kiderült, hogy a török fennhatóság alatt a templom megsérült, majd elhordták az építőanyag egy részét, de az alap­árkokat sikerült megtalálni. 

– Sikerült egy korábbi, Árpád-kori templom maradványait megtalálni, amely döngölt anyagba rakott téglából épült, valamint a templom belsejében lévő sírok felét kibontottuk – mondta el Molnár István. Megjegyezte: a korai templom valószínűleg egyenes szentélyzáródású lehetett, amelyhez egy sekrestye is épült hozzá. Helyére a 14. században egy új, közel harminc méteres gótikus templom épült, amelynek nyugati részén egy négyzetes torony volt. Megtalálták a mellékoltárok helyét, a diadalív alapozását. 

– A középkorban a törvény értelmében a templom köré kellett temetkezni, a templomban a kegyúri család mellett az nyugodhatott, aki fizetett ezért, a szűk templomkertben nagyon sok sírt tártunk fel – mutatta az ásatás helyszínét Molnár István. 

– Ebben az évben az volt a célunk, hogy megkeressük a régi templom maradványait, alapfalait és 20–30 sírt is feltártunk, mivel a középkorban is keresztények voltak, emiatt a sírokba kevés használati tárgy került, pártamaradványt, övveretet, érméket, gombokat és egy olvasó keresztjét találtuk meg – emelte ki az ásatás vezetője. 

Bárdudvarnokon is dolgoznak 

A templom feltárása a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásából és az iharosberényi önkormányzat biztosította önrészből valósult meg a somogyi településen. A múzeum régésze szerint a török hódoltság alatt hatalmas pusztítás érte a megyét, sok templom nyomtalanul tűnt el, ezért is nagy öröm számukra, hogy az iharosberényi alapfalait megtalálták. Megjegyezte: a feltárt leleteket a múzeumban restaurálták és egy részük az iharosberényi önkormányzat helytörténeti kiállításán láthatóak. 

A tervek szerint az ősz folyamán Bárdudvarnokon is folytatják a régészeti munkát ugyanúgy, helyi támogatással. Itt egy monostor épületeinek nyomait keresik. Molnár István felidézte: Bárd­udvarnokon található Somogy vármegye egyetlen premontrei monostora, amelyet II. Moys és Alexius alapított. A prépostság az 1550-es években pusztult el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában