Strandidő

2023.08.22. 13:45

Ma olyan meleg lesz, hogy rá lehet könyökölni, kereshetjük a menekülőutakat a forróság elől

Nehéz négy nap elé nézünk Somogyban a forróságot tekintve, napközben 36–38 fokot is mérhetünk.

Harsányi Miklós

Másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő délutántól csütörtökig Müller Cecília országos tiszti főorvos.

-A hőség így azért elviselhető – mondta mosolyogva az orfűi Szász Roland, aki családjával csobbant a kaposvári Virágfürdőben. – Két gyermekünknek is nagyon tetszik az óriási medence, mindent fel akarunk fedezni itt. 
Sorban álltak a fagylaltárusoknál, többen a finomsággal hűtötték le magukat. Míg az egyik árusnál az eper, a csoki és a hupikék színű, cukorban hiányt nem szenvedő nyalánkság volt a sláger, a másik pultban az apró golyókra fagyasztott változatot vetették meg a szülőkkel a kissé türelmetlenkedő gyerekek. 
Czellár Anita, a Kapos Holding Zrt. marketingvezetője érdeklődésünkre elmondta: a fürdőzők előszeretettel veszik igénybe az összesen negyvennégy féle élmény­elemmel ellátott több mint 3600 négyzetméter egybefüggő vízfelületű medencéket. A gyerekek körében a családi mellett a négy méter mély ugrómedence és a csúszdapark a legnépszerűbb. A látogatók Kaposvár és vonzáskörzetéből, illetve Baranyából, Tolnából érkeznek. A külföldiek között főként hollandok, németek, olaszok, britek és horvátok voltak, de írek és svájciak is jártak náluk. Egy olasz család rendszeresen heteket tölt el, minden évben ellátogatnak hozzájuk. 
A rekkenő hőségben a következő két nap alatt a tömegközlekedés sem lesz hétköznapi feladat. 
– Somogyban jelenleg 236 autóbusz teljesít szolgálatot, közülük 175 jármű légkondicionált – derült ki a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatóságának tájékoztatójából. – A légkondicionáló berendezéssel rendelkező buszokon a klíma működtetése kötelező. A forgalmi szolgálatok fokozottan ellenőrzik a berendezések üzemeltetését, működőképességét, meghibásodás esetén a szakembereknek azonnal gondoskodniuk kell a javításról. 
Az egyébként melegnek számító munkahelyeken még forróbb a helyzet. Ifj. Bojtor József szennai pizzériatulajdonos azt mondta: a hőségben alapvetően hideg szódával oltják szomjukat a dolgozók. A két-két szakácson, pultoson kívül pizzafutárt is alkalmaznak, naponta fejenként 2-3 liter is elfogy. 
Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője hangsúlyozta: a nagy melegben egy-két napon belül 5–10 százalékkal növekedhet az ásványvíz és az üdítőeladás Somogyban, s megugrik a sörértékesítés is. – A hőségben védekezni kell, ezért egy párakaput helyeztünk ki a pult elé, így aki szeretne, kissé hűsölhet a vízpermetben – mondta Zellei Tibor fonyódi zöldség-gyümölcskereskedő. – Az árut éjjel hűtőkamrába pakoltuk, s napközben is igyekszünk megóvni a tűző napfénytől. 

 

Dani Győző
Zenger Györgyné
Kiss Rajmund

– Naponta legalább két liter folyadékot fogyasztok, de hőségben olykor ennél is többet iszom. Alapvetően ásványvizet szoktam vásárolni a boltban, jól behűtöm, ez veszi el leginkább a szomjamat. Szeretem a gyümölcsöt, a szilva és a szőlő az egyik fő kedvencem. Arra is ügyelek, hogy ne töltsek rengeteg időt a tűző napon. 

– Ha jól számolom, ilyenkor minimum 2,5 liter innivalót iszom. Bár sok fajta üdítőital kapható az üzletekben, ám a fülledt időben a mentes ásványvizet szeretem leginkább. A piacon és a boltokban rengeteg a friss, hazai idénygyümölcs, ezért gyakran dinnyét, barackot és szőlőt is eszem, ami ugyancsak jó szomjoltó. 

– Citromos vizet iszom általában, s szinte mindig cukor nélkül. Üdítő, kellemes az íze, a nagy melegben rögtön eloltja a szomjamat. Igyekszem megfogadni a jó tanácsokat, ezért nem egyszerre iszom túl sok folyadékot, hanem fokozatosan, napközben jó néhány alkalommal. Aki tóparton vagy medencében fürdik, jól teszi, ha megfelelő krémet használ. 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában