Ellenőrzések

2023.08.03. 17:26

Súlyos törvénysértést talált a hatóság a lóalapítványnál

Az utóbbi időszak egyik kedvelt hazai sajtótémája volt a Siófok-Törekiben működő Dharma Ló Menedék, ahová elmondásuk szerint szinte heti rendszerességgel érkeznek hivatali szakemberek, hogy ezt vagy azt ellenőrizgessenek a telephelyen.

Sonline.hu

Nyár elején a Somogy Vármegyei Kormányhivatal építésügyi helyszíni szemlét tartott, ahol a parázs hangulat végül egy hivatali jegyzőkönyvvel, majd egy, – a dharmások által tett – hivatali visszaélés gyanúja miatti feljelentéssel zárult. Lapunk utánajárt, hogy van-e előrelépés az ügyben.

Kérdéseinket elküldtük a Somogy Vármegyei Kormányhivatalnak és a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak is. A kormányhivatal válaszában azt írta: "A Somogy Vármegyei Kormányhivatal 2023. június 7-én lakossági bejelentés alapján tartott építésfelügyeleti hatósági ellenőrzést Siófok-Törekiben. A helyszíni szemlén a szakemberek megállapították, hogy az ingatlanon egy fedett és nyitott teraszokkal bővített faszerkezetű épület áll, ami átnyúlik a szomszédos telekre is.

A hatósági ellenőrzés során kiderült az is, hogy a tulajdonos szomszédos területein további jurtaépületek és telepített sátrak, valamint egy tárolókonténer találhatók. Az épületek felépítéséhez az ügyfél nem rendelkezik építési engedéllyel, holott az építési engedélyhez kötött lett volna.

Siófok város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló önkormányzati rendelete szerint az ingatlanok kertes mezőgazdasági övezetben vannak, ahol kizárólag a műveléshez szükséges gazdasági épületet lehet elhelyezni abban az esetben, ha a telek kertészeti, gyümölcs- vagy szőlőműveléssel hasznosított.”

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a hatóság megállapította, hogy "a helyszíni ellenőrzésen szemlézett, engedély nélkül felépített épületek rendeltetése nem felel meg az építésügyi előírásoknak, továbbá az épületek egyszerre több telket érintve lettek elhelyezve."

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal a tulajdonost kötelezte az épületek elhelyezésével kialakult szabálytalan állapot megszüntetésére vagy az épületek elbontására. A szabályossá tétel érdekében átalakított épületnek meg kell felelnie a helyi és országos előírásoknak, továbbá egy épület csak egy ingatlanon állhat. Amennyiben az átalakított építmény méreteit tekintve engedélyköteles lesz, úgy fennmaradási engedélyt kell rá kérni, mely építésügyi bírság kiszabásával jár.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság válaszában azt írta, hogy a kérdéses nyomozást az SVMRFK Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában