öröm

2023.09.06. 11:00

Élmény a gyaloglás a sportos közösségben

Koszorus Rita

Országos regionális gyaloglóklub-találkozót tartottak kedden Balatonbogláron. A városban három éve indult el egy nordic walking mozgalom, amelynek alapjait Vargáné Kalmár Orsolya rakta le. 
– Gerincproblémáim enyhítésére kezdtem el sétálni. Eleinte egyedül, majd csatlakoztak hozzám a kollégáim és később egyre több idős ember is. Megalapítottuk az ASZK Boglári Botosokat, amely mostanra a Boglári Gyaloglóklub nevet viseli, mesélte az alapító. Jelenleg huszonöten gyalogolnak együtt, egy-egy alkalommal két-három óra alatt öt-tíz kilométert tesznek meg. 
Nem csak Balatonbogláron sétálnak közösségi gyaloglásként, de a Balaton-part szinte összes településén megfordultak már eddig. A klub működése egészen környezetbarát, minden esetben vonattal közelítik meg a kiszemelt települést, ott pedig a jellegzetes gyaloglást segítő botokkal a kezükben fedezik fel a környék szépségeit. 
A Boglári Gyaloglóklub tavaly csatlakozott az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózathoz, amelynek létrehozását Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok kezdeményezte. A 2500 tagú hálózat négy helyszínen tart regionális találkozót, ezek sorában az első volt a boglári. A cél az volt, hogy olyan klubok is megismerkedjenek a hálózattal, amelyek még nem tagjai. A szakmai programon mintegy 120-an vettek részt, ahol Lubics László alpolgármester és Monszpart Zsolt, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket. A program közös túrával zárult, ahol megmutatták a kék és vörös kápolnát, valamint a Gömbkilátót a résztvevőknek. 
A nordic walking, magyarul a skandináv gyaloglás lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, mégis kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában