Kérelem

2023.09.27. 08:20

Fontos határidő jár le pénteken

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a 2023-as támogatási évre vonatkozó egységes kérelmek – hasonlóan a korábbi években már megszokott előzetes egyeztetéshez – szankciómentesen még szeptember 29-ig módosíthatók. A Magyar Államkincstár több körben tájékoztatta már azokat a gazdákat, akiknél az előzetes ellenőrzés során túligénylést, esetleg táblák közötti átfedést vagy nem támogatható területekre történő igénylést, illetve bármilyen egyéb problémát találtak. A táblák felülvizsgálatára és az esetleges hibák javítására az idei évtől kezdődően szeptember 29-ig van lehetőségük a gazdálkodóknak. 
Azok az ügyfelek, akiket még szeptemberben a területi monitoring rendszer alapján kiértesítettek, illetve ehhez kapcsolódóan fényképkészítési feladatot kaptak, a mobilGazda alkalmazás segítségével készített georeferált fényképeket a végzés kézhezvételétől számított kilenc napon belül, de legkésőbb 2023. szeptember 29-ig küldhetik be. Felhívják ugyanakkor az ügyfelek figyelmét arra is, hogy amennyiben a területi monitoring rendszer megállapításai helytállóak, úgy a W0235 adatváltozás kérelem benyújtásával módosítható a kérelem, szintén szeptember 29-ig. 
A gyepterületek esetében alternáló kasza kizárólagos használatára vonatkozó vállalás esetében földhasználati kategóriánként elegendő egyetlen georeferált fénykép készítése bármely tábla bármelyik kaszálásának bejelentéséhez. Aki még nem teljesítette fotóbeküldési kötelezettségét, december 31-ig megteheti. A fotót a mobilGazda alkalmazásban a Fényképkészítés saját felhasználásra menüpontban tudja elkészíteni, s azt a Magyar Államkincstár elektronikus felületén az érintett táblához csatolva, a kaszálás időpontjával egyidejűleg lehet beküldeni, a kaszálás és a fényképkészítés dátumától számított 15 napon belül. 
F.: L. R.

 

A vállalt kaszálás év végéig végezhető


Az is fontos tudnivaló, hogy az Agrár-ökológiai Program (AÖP) jogcím keretében vállalt készítménykijuttatások 2023. január 1. és 2023. december 31. között végezhetők el, és a gyepterületekre vonatkozóan vállalt kaszálás elvégzésére is a teljes naptári év áll rendelkezésre. A másodvetések, agrotechnikai műveletek tekintetében a bejelentés dátuma a másodvetés, illetve az agrotechnikai művelet elvégzésétől számított 15 nap. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában