Segítség

2023.09.14. 13:00

Líbiai árvíz: kaposvári mentőcsapat indult a katasztrófa helyszínére

Líbiába indult csütörtökön a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Kötél) négy tagú csapata. Hazánkból nyolc szervezettől csaknem 50 szakember kapcsolódik a kutató-mentő akcióba, a legfrissebb hírek szerint akár a húszezret is elérheti a Dernát sújtó áradás halálos áldozatainak száma.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert

Több ezer halottja van a líbiai árvíznek. A hétvégén Derna kikötővárosánál két gát is átszakadt és hatalmas mennyiségű víz árasztotta el a települést. A város egyes részei teljesen megsemmisültek. A Vöröskereszt szerint több mint 10 ezer ember tűnhetett el a természeti csapásban.

– Mindenkinek megvan az útlevele és oltási igazolványa? – kérdezte Bodó László, a Kötél vezetője közvetlenül az indulás előtt társait. Rajta kívül Bodó Bence, Kovács Zsolt és Kováts Dávid alkotta kaposvári csoport villámgyorsan összepakolt a külföldi útra. Tervek szerint délután háromkor repülővel indultak a törökországi Izmirbe, s a többi életmentővel közösen onnét folytatják útjukat tovább Líbiába.

– Líbiában a sérültek ellátásán kívül az eltűntek felkutatása az egyik fontos feladat – hangsúlyozta Bodó László. – Az áradás következtében rengetegen életüket vesztették, sokaknak nyoma veszett, s nagy a fertőzésveszély. Líbiából érkezett a nemzetközi felkérés, úgy tudom, hogy 8-9 csapat tagjai alkotják a magyar csoportot. 

 Felkészültünk a bevetésre, remélhetően minél hamarabb a helyszínre érünk, s a lehető legrövidebb időn belül elkezdhetjük a mentést. Az idő ilyenkor rengeteget számít.

 

Az egyéni védőfelszerelések, személyes és a kárhelyszínen használt ruházaton kívül konzervből és ásványvízből is bőségesen feltankolt a kaposvári csapat. Hatalmas fémládákba pakoltak csütörtök délelőtt a Kötél bázisán,  legalább  öt napra elegendő a munkához és ott tartózkodáshoz szükséges holmit vittek magukkal. A magyar csapat munkáját drón, szonár és csónak is segíti majd. Kováts Zsolt először utazik távoli bevetésre, s azt mondta: a legfontosabb, hogy mentéskor kizárólag az adott feladatra összpontosítson, és ilyenkor semmi más nem vonhatja el a figyelmet.

Minden perc számít, nem késlekedtek a kötelesek
Fotó: Lang Robert 

 

Búvár technika is segít

– Alpin és búvártechnikai felszerelést is bekészítettünk – hangsúlyozta  Bodó László. – Egy ilyen helyzetben sok mindenre szükség lehet, de majd a helyszínen derül ki pontosan, hogy mi lesz a feladat. Ahogy Pestre utazunk, még menetközben egyeztetünk a várható teendőkről. 

 

Az 1998-ban alapított 38 tagú csapat korábban már Törökországban, Szlovéniában és Ausztriában is mentett. A 31 éves Kováts Dávid hangsúlyozta: lényeges, hogy a Kötél csapatának tagjai régóta együtt látják el a szolgálatot, a tapasztalat sokat számíthat. 

 

Négy kaposvári önkéntes csomagolt be, még csütörtökön elindultak a líbiai fővárosba
Fotó: Lang Robert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában