Gyermeki egészség

2023.09.14. 17:30

Tejbajusz a szájra és nagy harapás az almába

Hetente több alkalommal érkezik a friss gyümölcs és a tejtermék a somogyi iskolákba. A tapasztalatok azt mutatják, a joghurt a legnépszerűbb, de az alma is legkésőbb uzsonnaidőben elfogy.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Csengetés után a folyosón található dobozokból egymás után vették ki a diákok a poharas tejtermékeket a kaposvári Honvéd utcai tagiskolában. A joghurt fogyott a legjobban, de a kefirt is szívesen fogyasztották el a gyerekek. Az osztálytermekben jóízűen falatoztak a másodikosok. Volt akinek bajusza is volt, miközben habzsolta a joghurtot.  

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Én jobban szeretem a kefirt, mindig reggel megiszom és délután gyümölcsöt eszek – mondta el László Mátyás. A másodikos diák hozzátette: a gyerekeknek azért kell tejterméket fogyasztania, mert sok benne a kalcium és a csontokat erősíti. Farkas-Böröcfi Levente kedvenc gyümölcse az alma, amelyet az iskolában is szokott kapni.  – Nem olyan édes, mint a többi gyümölcs és sok benne a vitamin – tette hozzá a kisfiú. Tavaly a Honvéd utcai általános iskolában nem volt se iskolatej és iskolagyümölcs.  – Somogyban a leghátrányosabb helyzetű diákokhoz jutott tej és gyümölcs, de nagy örömünkre idén mi is újra részt vehetünk a programban – mondta el Delyné Horváth Andrea, a Honvéd utcai tagiskola igazgatója. Hozzátette: tejet, joghurtot, kefirt mind a 377 diákjuk kap heti három alkalommal. Almát és gyümölcslevet heti két alkalommal fogyaszthatnak az elsőstől hatodik osztályos gyerekek.  – Azt tapasztaljuk, hogy a tejtermék népszerűbb, mint a gyümölcs, ha esetleg tízóraikor megmarad, akkor a délutáni uzsonna alkalmával biztosan elfogy – mondta el az intézmény vezetője. A Siófoki Tankerületi Központ 53 intézményében 6571 gyermek kap almát és gyümölcslevet, valamint 8326 diák heti kétszer kap iskolatejet. A Kaposvári Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben 138 óvodás és 11 117 általános iskolai tanuló kap tejtermékeket és 8724 általános iskolai tanulónak heti két alkalommal almát és almalét osztanak ki.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Somogyi alma jut a somogyi iskolákba
Az iskolatej programra kiírt ajánlattételi felhívásra a legkedvezőbb ajánlatot a Fino-Food Kft. nyújtotta be. Szommer Gábor, a cég kereskedelmi vezetője azt mondta, hogy a kezdetek óta részt vesznek a programban és Somogy mellett Tolnába, Baranyába és Zalába is szállítanak a tejen és a sajton kívül kajszibarackos gyümölcs joghurtot. Kiemelte: a program célja, hogy a gyermekek megismerjék a különböző tejtermékeket, így esély van arra, hogy felnőttként is tej, illetve tejtermék fogyasztókká válnak. Tömösváry Máté, Balaton-Ker-Tész Szövetkezet elnöke elmondta: tíz tankerülettel kötöttek szerződést és 39 ezer gyermeknek visznek almát, almalevet.  – Májusig  heti rendszerességgel juttatjuk el gyümölcsöket, a somogyi gyerekeknek kizárólag somogyi termelőktől szerezzük be a friss almát – tette hozzá az elnök. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában