Elkezdődött!

2023.09.29. 17:30

Megnyitott a KÁN: középpontban a jövő agrárszakembereinek kinevelése - FOTÓK

Tizenötödik alkalommal nyitotta meg kapuit a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN). A legkorszerűbb technikák bemutatása mellett szakmai konferenciák és színes családi programok várják az érdeklődőket vasárnap estig.

Góz Lilla

Lovasfogatok és szarvasmarhák, szamarak bevonulásával kezdődött a hagyományokhoz híven a Kaposvári Állattenyésztési Napok pénteken. A fedeles lovardában tartott ünnepi megnyitón Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kiemelte: tizenöt éve indult a rendezvénysorozat, idén kiemelt figyelmet kap az agrár szak-és felsőoktatást népszerűsítése.  Csaknem ezer szakiskolás vesz részt az idei KÁN-on. 

– A kaposvári mezőgazdasági szakképző iskola a mi ifi csapatunk, magas szaktudással rendelkező középiskolások kibocsájtása a feladatunk és szeretnénk őket látni a felnőtt válogatottban, az egyetemen is, hogy a legkorszerűbb tudással rendelkező mérnököket tudjunk kibocsájtani  – mondta el Gyuricza Csaba. Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében kiemelte: a KÁN az agrárvilág legfőbb rendezvénye hazánkban. A megnyitón a város ünnepi zászlaját is átadta Gyuricza Csabának. – Ebben az évben ünnepli Kaposvár várossá nyilvánításának 150 éves évfordulóját, kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk értékeinkre a figyelmet, ezek közé tartozik az agrárképzés is, amely kialakításában nagy szerepe volt Guba Sándornak, Horn Péternek és Baka Józsefnek – jegyezte meg Szita Károly.

 

– A szakma legjobbjai vannak itt Kaposváron és helyt tudtak állni az elmúlt évek viharos időszakában – kezdte köszöntőjét Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: az Európai Unió tűzszünetet hirdetett a magyar állattenyésztéssel kapcsolatosan. – Mi azt gondoljuk uniós szinten tartós békére, szakmai alapú döntésekre és az európai mezőgazdaságot, vidéket segítő támogató politikára van szükség – összegezte az államtitkár. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint a rendelkezésre álló tudás, erőforrás a nemzet gyarapodását kell, hogy szolgálja, az elegendő biztonságos élelmiszer előállítását. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke kiemelte: az állattartás életforma és bízik benne, hogy minél több fiatal választja hivatásának.

A Kometa 99 Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy kutatás-fejlesztési szerződést írt alá pénteken a fenntartható állati termék előállítási rendszerének kidolgozásáról. Közösen egy kézikönyvet dolgoznak ki. Gyuricza Csaba rektor kiemelte: az élelmiszeripari mérnököket képeznek a kaposvári húzüzemnek és még szorosabb kapcsolatot kívánnak kialakítani a Komete 99 Zrt.-vel, valamint a helyi gazdaság szereplőivel. Sári Enikő szervező, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője elmondta: a XV. Kaposvári Állattenyésztési Napokon száz kiállító mutatkozik be. Ötvenöt gazdász hallgató küzdött meg pénteken az Arany villáért. A három napos programsorozat részeként a legkisebbeket például bálajátszótér, póni lovaglás, íjászkodás és állatsimogató is várja. Fejési és nyírási bemutatók mellett zenei programokkal is készültek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában