Homokszentgyörgy

2023.09.09. 13:55

Mindig alkot az ezermester fémszobrász, aki most Hotelt vitt az óvodába

Különféle hasznos rovaroknak, de madaraknak és sünöknek is készít átmeneti szállást Balogh Sándor, homokszentgyörgyi ezermester.

Andricz Gabriella

A többnyire hulladék fából, raklapokból összeállított építményeket óvodáknak ajándékozza, legutóbb a kaposvári Búzavirág utcai tagóvoda nebulói örülhettek a meglepetésnek. 
Balogh Sándornak szívügye a természetvédelem. A ház körül fellelhető faanyagokból készítette el az első madárodúját. Ma már közel húsz madár- és rovarszálló gazdagítja a kertet. 
– A tavaly épített odúk fotóját megosztottam a közösségi oldalamon, több mint nyolcvanan jelentkeztek értük. Sokat elajándékoztam, de úgy gondoltam, óvodákban lenne a legjobb helye, így felkerestem a helyi és vidéki intézményeket. Nagyon örültek a lehetőségnek. 
A legnagyobb rovarhotel a gyümölcsösömben van, 4-5 napig építettem. Raklapok adták az alapjait, ezekből összesen nyolcat használtam fel, a kéményt bontott téglával raktam ki. Különösebb szakértelem nem kell az elkészítéshez, de érdemes odafigyelni például arra, hogy mindenképpen legyen teteje, s alulról sem jó, ha nedvesedik. Legjobb, ha magas lábakon áll szélvédett, napos helyen. Fontos tudni, ha darazsat nem akar a hotel fogadni, érdemes a fúrt lyukacsos fa használata. Otthon található fák, csövek, tobozok, fakérgek, ágak, szalma, és némi kreativitás és idő, és máris remek hotelek készíthetők. 


– A rovarokat virágokkal csalogathatjuk a lakóhelyünk közelébe, és a rovarhotel segítségével menedéket is nyújthatunk számukra. Olykor csak átmeneti szállás eső idején, máskor tartós lakhely számukra. 
– A madárodúk esetében azt érdemes tudni, hogy melyik madár hol érzi magát a legjobban. Minden madárnak megvan a saját odúja és annak megfelelő magassága. Ha más az odúméret és a röpnyílás, akkor nem az a madár költözik bele, amelynek készült az odú – magyarázta a mester. Ha egy széncinegének készítünk odút, akkor annak a röpnyílása nem lehet nagyobb 3,2 cm-nél, mert akkor nagy az esély rá, hogy egy veréb fogja majd birtokba venni – mondta el a mester, akinek udvarán fém alkatrészekből hegesztett szobrokat is találhatunk. 


Mint mesélte, amikor a keze ügyébe kerül egy kopott fémcsavar, vagy egy törött csapágy, azonnal megindul a fantáziája. A barkácsoló kedvű mester fémfűrészt, hegesztőpákát ragad, és némi leleménnyel új életet ad a látszólag haszontalan tárgyaknak. 
– Az első darab télen született. Ez egy hóember volt, amit kukoricamorzsolóból készítettem. A kreatív alkotó szinte mindent fel tud használni a munka során, érdekes alakú kövekből, törött karácsonyfadíszekből, rossz televízióból készülnek a figurák. 
– Amikor ránézek egy-egy hánykolódó darabra, szinte azonnal meglátom benne a lehetőséget. Leggyakrabban hegesztem a szobrokat, az elkészült darabokat fémtisztán hagyom, számomra éppen így mutatja meg igazán magát egy plasztika. 
– Két kedvencem van, ezektől semmi pénzért nem válnék meg. Az egyik egy gőzmozdony, ezzel volt a legtöbb munkám, a másik pedig egy zsiráf – mutatta meg szobrait. Az ötletekből kifogyhatatlan hobbialkotó a napokban épp azon morfondírozott, hogy egy rugóból hogyan tudna méhet, karácsonyfadíszből pedig pókot készíteni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában