Szüreti időszak

2023.09.15. 14:32

Vizsgaborrá erjed a saját tőkén beérett szőlőből préselt must

A vizsgaboroknak szánt szőlőt szüretelték a héten a Siófoki Szakképzési Centrum Mathiász János Technikum és Gimnázium szőlész-borász tanulói.

Góz Lilla

Fotó: Nemeth Levente Foto

Hagyomány már, hogy mindig kézzel szedik a szőlőt a maguk művelte gyümölcsösben, majd januárban mutatják be az abból készült borokat. Összesen 2,4 hektárnyi területen szüreteltek a diákok az elmúlt napokban. – A csapadékos nyár miatt sok feladat hárult a fiatalokra, a párás idő ugyanis kedvezett a lisztharmatnak és a peronoszpórának – mondta el Országh Bernát, az iskola tangazdaságának vezetője. – Többször kellett ezért permetezni és a zöldmunkákra is nagyobb hangsúlyt fektettünk. Tavaly az aszály, idén pedig a hektikus időjárás miatt nem lett kimagasló a termés. 
– Hagyomány már, hogy amikor a szőlész-borász szakos diákjaink megkezdik tanulmányaikat, kapnak egy sor szőlőt, amelyet egész évben művelnek, gondoznak – jegyezte meg Országh Bernát. – A héten beérett a munkájuk gyümölcse, leszüretelték a termést. A szüretet minden évben kézzel végzik, a végzősöknek az alsóbb évfolyam diákjai is besegítenek. Sok tanuló nem először szüretel a tangazdaságban, mert otthon akár a hegyen vagy a ház mögötti kisebb ültetvényen már szereztek gyakorlatot. Vannak azonban olyanok is, akik először szüretelnek, és a kezdeti nehézségek ellenére örömmel szedik le a termést – emelte ki a tangazdaság vezetője. 

A szőlőt pótkocsikon viszik be a tangazdaságba, majd a feldolgozóban megkezdődik a zúzás, bogyózás és a préselés. – Már a tartályokban erjed a saszla és muscat lunel szőlőből a must, és a diákok izgatottan várják, hogy milyen bort sikerül belőle készíteniük – jegyezte meg a tangazdaság vezetője. – A végzősök januárban a Mathiász János bormustrán mutatják be boraikat. Ez lesz a hatodik alkalom, amikor a végzősök saját boraikat ismertetik és ha itt jól szerepelnek, akkor mehetnek szakmai vizsgára. 
Nemcsak a Mathiász-iskola ültetvényén szüreteltek ezekben a napokban, hanem a balatonboglári borvidéken is munkába álltak a kombájnok. – Bekerültek a pincébe a pezsgőalapok és ezen a héten már a kék szőlőt is szedjük, amiből rozébor készül – mondta el Hujber Kata, a Hujber Pincészet tulajdonosa. – Az esős idő ellenére sikerült megvédeni a szőlőt, elégedettek a beltartalommal, szépek a savak és remélik, egy jó évjárat lesz az idei. 
 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában