Gyógyulás

2023.10.29. 18:20

Egyes sebek csak másoknak megmutatva gyógyulhatnak

Vannak sebek, amelyek csak akkor gyógyíthatók, ha megmutatjuk másoknak – hangzott el a gyógyult rákbetegeket tömörítő Viktória Klub 30. születésnapjára rendezett ünnepségen.

Kovács Gábor László

Mohai Györgynénél 1991-ben méhnyakrákot és emlőrákot diagnosztizáltak. Most 78 éves és tünetmentes. – Fiatalon ért el a betegség, 46 éves voltam – idézte fel a múltat. – Küzdeni kellett a gyógyulásért, de a család, a férjem és a lányom támogatott, akkor születtek az unokáim. 

Székelyné Fehér Éváról 1993-ban egy sima onkológiai rutinvizsgálaton derült ki, hogy mellrákja van. – Három hét múlva a műtőasztalon voltam, aztán a kemoterápiás kezelések után mentem vissza dolgozni – emlékezett vissza a nehéz évekre. – A kórházban hallottam a csoportról, amely gyógyult asszonyokból áll. Gondoltam, hogy kell segítség, mert 30 éve ez még tabutéma volt. Azóta már kétszer visszatért a kór, most az őszi kontrollvizsgálat előtt állok. 

A gyógyult rákbetegekből álló Viktória Klubot 30 éve alapították, az alapító tagok közül kilencet köszöntöttek a pénteki jubileumi ünnepségen a Pünkösdi Szeretetotthon foglalkoztatótermében. 
– A Covid óta azt tapasztaltuk, hogy valamiért többen lettek a daganatos betegek – vélte Reithné Szabó Gyöngyi, a klub elnöke. – Nálunk a legtöbben emlődaganattal küzdenek, de növekszik a tüdő- és a vastagbéldaganatok száma. Mindenkinek igyekszünk lelkierőt adni, hogy senki ne adja fel. Felvilágosítást adunk, szakorvosok és mentálhigiénés szakemberek állnak a rendelkezésünkre, de néha csak egyszerűen egy teadélutánt tartunk. 

A daganatos megbetegedések száma világszerte növekedett, főként a mellrák, prosztatatrák, tüdő- és vastagbélrák tekintetében, felelte kérdésünkre Szabó János, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke, aki a kaposvári rendezvény vendége volt. 

– A szűrések fontosságáról rengeteg információ elérhető, a kormány is indított 10 éves szűrőprogramot, mégis a nyugat-európai, főként a skandináv adatokhoz képest a hazai szűréseken való részvétel alacsony, pedig a legtöbb daganatos megbetegedés korai stádiumban gyógyítható – mondta Szabó János. – A rehabilitációnál azt látjuk, hogy a fiatal korosztály bezárkózóbb, mint az idősek, mert ők inkább az online térben próbálják megélni a betegséget, de az a véleményem, hogy a személyes kapcsolat nem pótolható. 

Szita Károly polgármester emlékplakettel köszönte meg a klubtagok munkáját, és példaként állította a tevékenységüket a kaposvári egészségmegőrzésért indított programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában