Eskü

2023.10.27. 17:30

Fogadalmat tettek a közbiztonság jövendő letéteményesei Kaposváron

Szeptemberben kezdték a tanulmányaikat a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium 9/D osztályának rendésztechnikusi képzést folytató diákjai. Pénteken délelőtt 31-en tettek fogadalmat az iskola, a rendőrség és a szakképzés vezetői előtt, a hozzátartozóik jelenlétében.

Kovács Gábor László

Tompa János és felesége Jutáról érkeztek, hogy végignézzék unokájuk fogadalomtételét. 

– Egészen kicsi korától fogva rendőrnek készül – mondta róla a nagymama. – Most már tudja, hogy miről szól ez a pálya. Féltjük egy kicsit, de szép hivatásnak tartjuk, amit választott és támogatjuk.  

 

Horvai Szonja a szennai általános iskolából felvételizett a rendész képzésbe, Farkas Róbert Csurgóról jött. 

– Mindenképpen szeretném végigcsinálni a rendőri szakmához vezető utat – mondta a lány. – A szakmai órákon nagyrészt jogot tanulunk, és alaki foglalkozásokon veszünk részt. Kezdetben nem volt könnyű, de az embernek kell egy kis állóképesség. 

– Biztosan megerőltető lesz, de nem szabad feladni – fűzte hozzá az osztálytársa. – Felnőttként nyomozóként vagy készenlétis rendőrként képzelem el önmagam, de ez még változhat.     

1996 óta folyik közbiztonsági, majd rendészeti képzés az Eötvösben. Az eltelt idő alatt az innen indulók közül több száz fiatal helyezkedett el a rendőri pályán. A tanulók hatékonyan részt vesznek a bűnmegelőzési programokban, a nyári Balaton-parton és év végén a bevásárlóközpontokban.

– Az Eötvös név kötelez, legyetek büszkék arra, hogy a közrend és a közbiztonság fontos számotokra! – fordult a diákokhoz Takács Szilvia igazgató. 

A szakképzés 2020-as átalakítása után bővültek a lehetőségeik. A rendésztechnikus tanulók testközelből ismerhetik meg a rendőri munkát, és egyre hangsúlyosabban vesznek részt az önvédelmi és az erőnléti edzésben, illetve az érettségi és a szakmai vizsga után szakirányban tanulhatnak tovább.   

 

A szabadságot védik a rendésznek tanulók

A fiataloknak természetes, hogy szabadságban élnek, erről beszélt köszöntőjében a somogyi rendőr-főkapitány. 

– Igazi szabadság azonban csak ott lehet, ahol biztonság van – emelte ki Molnár Gábor rendőr dandártábornok. – Mi rendőrök ennek a szabadságnak vagyunk a letéteményesei. Úgy kell döntenünk, hogy esetenként kevesek szabadságát korlátozzuk, hogy ezáltal a többség szabadságát megőrizzük. Ehhez fegyelmezett, felkészült, és felelősen gondolkodó fiatalokra van szükség. 

Lehet, hogy az iskola végén nem mindenkiből lesz rendőr, de ez jól van így, mert rendőrnek csak az jöjjön, aki erre alkalmas, mutatott rá a főkapitány, aki hozzátette, hogy a rendészeti képzést elvégzőket az ott kapott értékek egy egész életen át elkísérik.  

A fogadalomtételen részt vett Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja is.        

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában