Fizetés

2023.10.17. 09:00

Havi hatszázezer kellene ahhoz, hogy rózsaszínben lássuk a világot

A szűkös megélhetéshez havi 250 ezer forintra, a gondtalan élethez legalább havi 600 ezer forintra lenne szükség – így tartja honfitársaink többsége, állapította meg egy új felmérés. A gondtalan élethez szükségesnek tartott összeg azonban a többségnek nem áll rendelkezésére.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos életvitelhez havi nettó 400 ezer forintra, a gondtalan élethez már nettó 600 ezer forintra lenne szüksége a magyaroknak – derült ki az Egyensúly Intézet szeptemberi közvélemény kutatásából. A válaszadók négy százalékának azonban egyáltalán nincs jövedelme, és 46 százalékuknak nettó 250 ezer forint alatti bevétel jut havonta. A megkérdezettek 37 százaléka mondhatta el magáról, hogy havi nettó 250 ezer feletti, de nettó 400 ezer forint alatti összeget keres. A válaszadók 87 százalékának jövedelme nem éri el a saját maguk által átlagosnak ítélt anyagi feltételekhez szükséges szintet. 
Egy váratlan kiadás általában dilemma elé állítja a családokat. A kutatás azt állapította meg, hogy a magyar társadalom 41 százalékának problémát jelentene akár egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezése, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a háztartások 27 százaléka tudná megerőltetés nélkül előteremteni a szükséges összeget. Ennek ellenére megállapítható, hogy a 2022-as év végi eredményekhez képest most jobb a helyzet, mert kevesebbeknek okoz gondot a fűtésszámlák kiegyenlítése, a rezsi kifizetése. 
Nem túl optimisták a magyarok, ha a saját anyagi helyzetükről van szó. A felmérésben részt vevők közül a júniusi adatokhoz képest többen várják azt, hogy a következő negyedévben csökkennek a bevételeik. A kutatás alapján a hazai társadalom 59 százaléka számol azzal, hogy biztosan lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy legalább minden második napon változatosan étkezzen, akár gyümölcsöt, húst vagy halat egyen. A megkérdezettek nagyjából kétharmada (62 százaléka) úgy ítéli meg, hogy továbbra is lesz annyi pénze, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját. A magyarok negyede (25 százalék) viszont azt gondolja, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy néha nem lesz lehetősége felfűteni az otthonát. 
A legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak a 60 év felettiek, a kisközségekben lakók, illetve a nyolc osztálynál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők a válaszok alapján. 
 

Kovács Miklós (Kaposvár): Ilyen árak mellett igaza van a közvélemény-kutatásnak! Ennyi pénzből kétségtelenül kényelmesebben lehetne megélni, és nem kéne azt figyelni az áruházban, hogy éppen melyik termék az olcsóbb. Már várjuk, de még nem látjuk, hogy az élelmiszerárak jelentősen csökkennének. 
 

 

Forgács Istvánné (Kaposvár): 
Azt hiszem, hogy saját helyzetéből kiindulva mindenki úgy gondolja, hogy nem ártana egy nagyobb összeg a gondtalan megélhetéshez, mert a nyugdíjból rettenetesen nehéz kijönni. Ha több bevétel állna a házhoz, elsősorban a családomat segíteném belőle, utazásra vagy más kiadásra nem fordítanék belőle. 
 

 

Baranyai Ferenc (Kaposvár): Nekem nem kell foglalkozom a pénzzel, mert a családi költségvetést mindig a feleségem kezeli otthon, de bevásárolni eljárok. Az biztos, hogy a nyugdíj éppen csak szűken elég a megélhetéshez. Ha több jövedelmem lenne, az emeltebb összegből a lányomat segíteném, aki két gyermeket nevel. 
 

 

A hatvan év felettiek a legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak
Fotók: Lang Róbert, Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában