Program

2023.10.12. 13:15

Íjászat és vívás várt a diákokra tanóra helyett

Honvédelmi hagyományőrző napra várja a gyerekeket a bárdudvarnoki sportkör a vármegye iskoláiban.

Andricz Gabriella

Nagybajomban, Kaposmérőben, Kaposfőn, Szennán, Bárdudvarnokon próbálhatják ki a gyerekek az íjászatot, a lézerlövészetet, a vívást, de elsősegélynyújtási alapismereteket is elsajátíthatnak. A sportkör a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával valósítja meg az eseményt. Hét helyszínen, három óra leforgása alatt teszi próbára a gyerekek képességeit. 

Kovács Zoltán, az egyesület elnöke az életmentés alapjait ismertette a hetedikes nagybajomi gyerekeknek az iskola udvarán hétfő délután. Elmondta, hogy a sportkörön belül íjászat szakosztály működik Mátraházi Tibor szervezésében. 

– Úgy vettük észre, nagyon kedvelik a gyerekek ezeket a koncentrációt igénylő sportokat. Ami a testnevelésórákba nem mindig fér bele, azt ezeken az alkalmakon kipróbálhatják. A bemutatott tevékenységek rendkívül jól fejlesztik a figyelmet, a térlátást, a reakcióidőt, a szem-kéz koordinációt. Játékosak a feladatok, de fegyelmet igényelnek. A feladatok egyik legkedveltebb része a villámtájékozódás. 

– A sportfoglalkozáson gumiból készült gránáthajítással, lézerlövészettel, vívással találkoznak, de bemutatjuk a blazepodot is, a fényalapú reflex edzési rendszert, ami szórakoztató módon fejleszti a mozgékonyságot, az egyensúlyt – mondta el az egyesület elnöke. 

– Elsőre sikerült végigmennem a pályán és én voltam a leggyorsabb. Egy csipogót kellet az ujjunkra húzni, és a térképpel a kezünkben a soron következő bójához szaladni és megérinteni. A végén pedig össze tudtuk hasonlítani, hogy ki volt a leggyorsabb – mondta el a hatodikos Lergel Lívia, aki a tájékozódási futásban jeleskedett. Az ötödikesek egy honvédelmi teszten dolgoztak, ahol egyes történelmi korszakok harci eszközeiről szerezhettek információkat. 

– Sok érdekességet megtudtunk a tesztből, például, hogy a gulyáságyú egy mozgókonyha volt háborúban, és hogy Sobri Jóska egy híres betyár volt – mondta el az ötödikes Baráth Amália. A hatodikos fiúknak az íjászat tetszett a legjobban. A hetedikesek az életmentés alapvető lépéseivel ismerkedtek, többek közt a stabil oldalfekvést mutatták be. Mindenképpen hasznos volt számukra a foglalkozás, hisz a mentők hívószámában sem voltak biztosak a tájékoztatás előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában