Kamaszkorú járműflotta

2023.10.16. 07:00

Tízévesnél idősebb a behozott kocsik többsége

Tovább öregszik a járműpark. A KSH szeptember végi adatai szerint 15,6 évre nőtt a kocsik átlagos kora.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert

A magyar utakon több mint 4,14 millió autó jár, Somogyban 2000-ben 75 372 személygépkocsi volt, 2022-ben 129 610. – Nálunk az oktatóautók átlagéletkora nagyjából négy év, ami töredéke az országos mutatónak – mondta Pohner István, az egyik kaposvári autósiskola ügyvezető igazgatója. – Legutóbb idén egy benzines gépkocsit vásároltunk, ez csaknem tízmillió forintba került. Egy-egy oktatóautó éves futásteljesítménye 30-40 ezer kilométer és az előírt karbantartással sem érdemes spórolni. 

Merencsics Árpád, a nagy­atádi Merencsics Autó Kft. ügyvezetője elmondta; az autók átlagéletkorának növekedésével együtt szaporodnak a műszaki problémák. – Három és 30 éves autót is javítottunk – mondta. – A viszonylag fiatalabb évjáratok mellett a nyáron egy Wartburgot szereltünk, de korábban Zsigulit és Trabantot is hoztak. Volt olyan 20 éves gépkocsi, ami úgy nézett ki majdnem, mint egy új autó, egy rozsdafolt sem volt rajta. 

Tavaly december óta 47 ezerrel nőtt a magyar rendszámú személyautók száma. A június végéig behozott autók 60 százaléka tíz évnél idősebb volt. 
Tóth Péter, egy autócentrum értékesítési igazgatója azt is elmondta: súlyos problémának tartja, hogy az öreg autók tulajdonosai járművük eladására készülve az utolsó egy-két évben jellemzően már nem is törődnek a karbantartással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában