Kisütötték

2023.10.16. 17:30

Különdíjas tökös-mákos rétest sütöttek a Kolpingosok Budapesten

Évek óta az élmezőnyben végeznek a somogyi péktanulók Budapesten a Pék Hagyományőrző Versenyen. A huszonkettedik alkalommal megrendezett hétvégi találkozón a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és a csurgói Kolping Szakképző Iskola diákjai is arany minősítést szereztek, magas pontszámokkal maguk mögött hagyva hat csapatot.

Andricz Gabriella

– Nagy hagyománya van ennek az összetett versenynek, ahol a tanulóink megmutathatják mire képesek. Rendszeresen részt veszünk a diákjainkkal a megmérettetésen, korábban a nagybajomi csoportokkal, idén a csurgói tanulókkal értünk el szép sikereket – mondta Héjjas András cukrászmester, a Kolping Nagyváthy János Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója. 

– Több kategóriában neveztünk a versenyre, ahol a diákoknak egy védett recept alapján kellett elkészíteni kizárólagos hagyományos alapanyagok felhasználásával a pék-, illetve cukrászipari termékeket, és ezt egy feldíszített asztalon tálalni, majd egy prezentációt bemutatni – árulta el a cukrászmester.

Ivók Tamás pékmester tanítványai, Huszár Gertrúd és Orsós Erika arany minősítést kaptak mindezért. Egy másik kategóriában, a pozsonyi kifli készítésével is sikert arattak a csurgóiak, Mohai Vanessza ezüst minősítést szerzett. Itt négy óra állt a tanulók rendelkezésére, hogy kétszer húsz kiflit elkészítsenek. Közben – mint egy látványpékségben – a zsűri tagjai folyamatosan figyelték a munkafolyamatot, tehát a kivitelezésre, az eszközök és hozzávalók hagyományos használatára is oda kellett figyelniük a versenyzőknek. 

Szintén ezüst minősítést ért el a Kolping csapata mézeskalács díszítésben, melyet Dömötör Alexandra érdemelte ki. 

A tökös-mákos rétest különdíjjal is jutalmazta a zsűri. 

– Büszkék vagyunk a diákjainkra, hisz az elismerés mellett ez hatalmas motiváló erő számukra, és a többiek előtt is példa, hogy a szorgalmas munkának milyen eredményei lehetnek – fűzte hozzá Héjjas András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában